‘Behandel de persoon en niet de ziekte’ - Edward Bach

Niet het symptoom behandelen maar de oorzaak zoeken

Klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Waarin geen verbetering komt. Waar geen behandeling voor lijkt te zijn. Onbegrepen vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in de spieren of gewrichten, opgeblazen gevoel in de buik, om er enkele te noemen. Klachten waarvoor geen eenvoudige snelle genezing bestaat. Op mensen met deze klachten richt ik mij vooral in mijn praktijk. Niet door de klachten zo snel mogelijk te onderdrukken, maar door te zoeken naar de onderliggende oorzaak waardoor de klachten zijn ontstaan. Het lichaam vertelt een verhaal; er is iets niet in balans. Deze balans mag worden hersteld. 

 

Natuurgeneeskunde is gericht op het ondersteunen en stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Lichaam, geest en emotie werken samen als eenheid. Wanneer de balans tussen die drie verstoord is, is het belangrijk om naar ons lichaam te luisteren en te vertrouwen op de natuur.

Werkwijze

Als natuurgeneeskundig therapeut zoek ik samen met u naar de oorzaak van uw klachten en stel met u een plan op om deze te behandelen. Hierbij maak ik gebruik van een combinatie van middelen en therapieën met 'de natuur' als basis. In mijn behandelwijze verenig ik het westerse en oosterse denken. De natuurgeneeskundige en de Chinese filosofie over ziekte en welzijn vullen elkaar prachtig aan.

 

Voorafgaand aan het consult 

Voordat u bij mij op consult komt, vraag ik u een intakeformulier in te vullen en een online vragenlijst. Hiermee krijg ik een beeld van de belangrijkste klachten die u heeft en de onderliggende oorzaken. Het invullen van de online vragenlijst (330 vragen) duurt ongeveer een half uur. 

 

Consult

Het eerste consult (dat circa 1,5 uur duurt) begint met een gesprek over uw klachten en het ingevulde intakeformulier. Ook bespreken we de resultaten van de door u ingevulde vragenlijst. Naast de huidige klacht(en) besteden we aandacht aan uw ziektegeschiedenis, familiaire aandoeningen, de werking van uw organen, uw leefomstandigheden en uw voedingspatroon. Vervolgens maken we een NES-Bodyscan. Met deze scan kunnen we 'achter de symptomen' kijken. De anamnese kan eventueel aangevuld worden met fysiek onderzoek zoals een urineonderzoek. 

 

Vervolgens stel ik een behandelplan op en bespreek dat met u. Hoelang een behandeling duurt hangt af van de klachten. Bij aanvang probeer ik u altijd een indicatie te geven van de duur van de behandeling.

 

De behandeling is voor iedereen verschillend en kan bestaan uit (een combinatie van) adviezen op het gebied van voeding en voedingssupplementen, fytotherapie, frequentiegeneeskunde, detox, ontzuren, massagetherapie, voetreflexologie, APS-therapie, Acces Bars-behandeling, Bach Bloesems of celzouten. 

Voeding

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ Hippocrates zei het al, 400 jaar voor Christus. 

Voeding vormt een belangrijk onderdeel in de natuurgeneeskunde. Het vormt de basis van een goede gezondheid en is zowel gericht op het herstellen van klachten als op preventie. 

Voeding kan worden benaderd vanuit verschillende invalshoeken. In de Orthomoleculaire benadering van voeding staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige stoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is dat tegenwoordig heel moeilijk geworden en is het soms nodig voedingssupplementen te nemen. 

Een andere benadering is de Natuurvoeding: voeding die een verlengstuk is van de natuur. Voeding die energetisch geladen is, en geneest. Natuurvoeding is een ‘oerdieet’. We gaan terug naar de natuur. Kenmerkend voor natuurvoeding is: vers, veel groenten en fruit, wel licht, maar niet light, zo min mogelijk bewerkte voeding. De aandachtspunten van de voeding zijn het zuur-base-evenwicht en reinigen.

 

Een derde benadering is de benadering van voeding vanuit de Traditionele Chinese Voedingsleer. In de TCV wordt er onder andere gekeken of uw lichaam de stoffen uit het eten wel goed verwerkt. Er worden relaties gelegd tussen kleur en smaak van voeding en het weer, de seizoenen, de organen en tijdstippen van de dag. Ook wordt rekening gehouden met de verwarmende en verkoelende werking van voedingsmiddelen. 

Natuurlijke voeding

Deze benaderingswijzen sluiten elkaar niet uit. Ze kunnen elkaar uitstekend aanvullen. In mijn praktijk werk ik met elementen uit alle drie de benaderingen. 

 
Het beste van twee werelden
We hebben de grootste kans op een goede gezondheid en een lang leven als we de natuurlijke synergie die voorkomt in natuurlijke voeding benutten. De combinatie tussen de oosterse en westerse voedingsleer maakt een voedingswijze mogelijk die zowel preventief als curatief werkt en die mens en milieu spaart.

Reinigen en ontzuren

Een belangrijk onderdeel van de natuurgeneeskundige voedingstherapie is het reinigende dieet. In de natuurgeneeskunde zien we verzuring als oorzaak van veel aandoeningen. Het zogenaamde zuur-base-dieet is gebaseerd op het reinigen van toxische stoffen. 

 

Klachten door verzuring
Een ongezonde levensstijl en stress verstoren het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Dit legt een basis voor vele klachten en ziekten, de zogenaamde welvaartsziekten. Verzuring kan klachten veroorzaken op jonge leeftijd; denk daarbij aan haaruitval, acne, zweetvoeten, futloosheid, maag- en darmaandoeningen. Op latere leeftijd kunnen ernstige aandoeningen optreden zoals reuma, jicht, nieraandoeningen, beroerte, huidaandoeningen of een hartinfarct.

Hormoonbalans
We zien steeds vaker dat jongeren al kampen met een verstoorde hormoonbalans. Opvallend is ook dat steeds meer jonge vrouwen moeilijk zwanger raken en dat geeft toch wel stof tot nadenken. 

 

(Weer) in balans
Een gezond eetpatroon met natuurvoeding. Reinigende en ontzurende voeding helpt uw lichaam en geest om weer in balans te komen.

Supplementen

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met gezonde voeding zoveel mogelijk van de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van alle voedingsstoffen te consumeren.

 

Het kan nodig zijn om, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Deze bevatten stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen, bioflavonoïden, fytonutriënten en polyfenolen.

 

Om te bepalen welke supplementen nodig zijn, maak ik onder andere gebruik van de door u ingevulde online vragenlijst (Klant Nutritionele Evaluatie Vragenlijst (KNEV)). Deze lijst, samengesteld in samenwerking met Energetica Natura GPS (Guide pour la sante), geeft informatie over het immuunsysteem, hart- en bloedvaten, suikerverwerking, organen als maag, lever en galblaas, dunne en dikke darm, nieren, bijnier, blaas, schildklier, hypofyse, en de behoefte aan vitamines/mineralen, essentiële vetzuren en andere nutriënten. 

Massagetherapie

Massagetherapie is vaak een onderdeel van mijn natuurgeneeskundige behandelingen. Er bestaan vele massagevormen, met verschillende werkingsgebieden. Het lichaam laat heel goed voelen waar spanningen zich ophopen, energie niet stroomt en afvalstoffen zich verzameld hebben. Hierdoor, maar ook door gebruik te maken van de resultaten van de NES-Bodyscan, bepaal ik welke delen van het lichaam welk type massage nodig hebben. De massages die ik geef als onderdeel van het behandeltraject bevatten meestal elementen uit verschillende massagevormen: 

 

Klassieke (ontspannings)massage: geeft rust en ontspanning, vermindert pijnklachten, voert afvalstoffen af en stimuleert de stofwisseling, bloedsomloop en het herstel van blessures.

 

Shiatsu-massage: werkt direct op de vitale levensenergie (Chi) en helpt lichaam en geest weer in balans te komen, waardoor eventuele klachten kunnen afnemen.

 

Cupping: door de huid lokaal vacuüm te zuigen, worden de spieren en de huid doorbloed en ontdaan van afvalstoffen. Pijn in de nek, rug, schouders en andere spieren verminderen door ontspanning. Cupping pas ik vaak toe in combinatie met een (Shiatsu) massage.

Manuele lymfedrainage: verwijdert afvalstoffen uit de weefsels. Deze massage is gericht op vochtafvoer bij ophopingen, zoals oedeem, verstuikingen en hoofdpijn. Het heeft een zeer ontspannend effect op het lichaam, en brengt het zenuwstelsel in een evenwichtige toestand.

 

Voetreflexbehandeling: stimuleert de doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming en verhoogt het immuunsysteem. Klachten als hoofdpijn, stress, darmproblemen, menstruatieproblemen en vermoeidheid verminderen sterk of verdwijnen zelfs helemaal.

 

Belangrijke informatie: in mijn praktijk wordt massagetherapie uitsluitend gegeven als onderdeel van een natuurgeneeskundig behandeltraject, gericht op het verminderen/oplossen van gezondheidsklachten. Met andere woorden: massagetherapie is een onderdeel van een natuurgeneeskundig consult. Voor 'losse' massages, dus bijvoorbeeld een ontspanningsmassage of een sportmassage, moet ik u doorverwijzen naar een andere masseur of massagetherapeut. 

Meer over massages?

Bach Bloesem-remedies

Heeft u last van een neerslachtig gevoel en zit u niet lekker in uw vel? In mijn praktijk hebben veel cliënten baat bij de ondersteunende werking van de Bach Bloesem-remedies.

 

Negatieve gemoedsstemmingen

Met bloesemremedies kunnen we negatieve gemoedsstemmingen omzetten in positieve gemoedsstemmingen die je leven meer kracht geven, zonder de ballast van negativiteit. Voorbeelden van negatieve gemoedsstemmingen zijn faalangst, neerslachtigheid, stress, piekeren, overbezorgdheid en schuldgevoelens. U kunt de producten van Bach gebruiken waneer u uit balans bent of u zich niet lekker voelt.

 

De Bach Bloesem is er in 38 varianten. Elke bloesem is uniek en kan je helpen bij verschillende dagelijkse negatieve emoties, zoals angst, onzekerheid of stress. De remedie bestaat uit een flesje met een mix van een of meerdere bloesems. Binnen twee weken merkt u al verandering; vaak voelt u zich al binnen enkele dagen beter.

Bach Bloesem-remedies

Overwin uw negatieve emoties en ga door met uw leven.

 

Bach Bloesem Remedies ontleent de therapie aan de ontdekker dr. Edward Bach (1896), arts, bacterioloog en homeopaat

Celzouten Mineralenkuur volgens Dr. Schüssler

Celzouttherapie is een eenvoudig toepasbare therapie die zeer geschikt is voor zowel jong als oud. Deze therapie ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam en is, net zoals de Bach Bloesem-therapie, een mooie manier om te werken aan lichamelijke klachten en aan emotionele onbalans.


Celzouten zorgen ervoor dat uw energie in het lichaam weer op orde geraakt.

 

Wat zijn celzouten

Celzouten zijn minerale zouten zoals deze in het lichaam voorkomen. Er zijn 27 celzouten, die belangrijk zijn voor het functioneren en de bouw van het lichaam. Dr. Heinrich Schüssler, de grondlegger van de celzouttherapie, was een homeopatisch arts die zocht naar een eenvoudige geneeswijze. Hij ontdekte dat de meeste lichamelijke aandoeningen op een tekort aan mineraalzouten in de cellen terug te voeren waren.

Celzouten Mineralenkuur volgens Dr. Schüssler

Stofwisseling in cellen

Indien de celzouten in de juiste verhouding en op de juiste plaats aanwezig zijn, is dit optimaal voor de gezondheid. De stofwisseling in de cellen functioneert niet goed als er een tekort aan celzouten is. En een gebrekkige stofwisseling geeft overbelasting, wat op den duur kan leiden tot klachten.

NES-bodyscan en informatiegeneeskunde

Met de Nes-bodyscan scannen we het lichaam in slechts enkele seconden voor een gedetailleerde analyse van de drie kritische factoren voor gezondheid: informatie, energie en biochemie.

De NES-bodyscan stelt ons in staat om ‘achter’ de symptomen van de cliënt te kijken, zodat de afwijkingen in de informatie en de huidige energieblokkades waargenomen kunnen worden. De scan geeft tegelijkertijd aanbevelingen voor de benodigde NES-behandeling om het lichaamsveld te helpen herstellen en weer op te bouwen.

Op basis van meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek en meer dan een decennium aan klinische studies levert de NES snelle, gedetailleerde en accurate analyse. Door gebruik te maken van de NES-scan zijn we in staat om 150 (sub)systemen van het lichaamsveld te analyseren.

Informatiegeneeskunde

NES behandeling met de MiHealth

Een behandeling met de NES miHealth zorgt ervoor dat de energiestroom in het lichaam hersteld wordt. Het instrument doet dit primair door ultra-weak signals uit te zenden op frequenties die zijn afgestemd op specifieke delen van het lichaamsveld. Het doel is de energie van het lichaam weer maximaal te laten stromen. Het herstellen van de energiestroom is cruciaal om de weg vrij te maken voor de nieuwe en helende informatie, die het lichaam ondersteunt bij het ontwikkelen en trainen van nieuwe patronen voor gezondheid en welzijn.

NES behandeling met de infoceuticals

Verstoringen in de informatie van het lichaam worden gecorrigeerd met NES-infoceuticals: druppels met een imprint van gepatenteerde bio-informatie. Zij ondersteunen het lichaam met de informatie die het nodig heeft om weer optimaal te functioneren en gezond te zijn.

APS-Therapy – minder pijn, meer energie, versneld herstel

Wat is APS-Therapy?

APS staat voor Actie Potentiaal Stimulatie. APS-therapy is een microstroomtherapie die met behulp van het APS-apparaat het lichaam stimuleert bij herstel, regeneratie en energiebevordering. De naam microstroom zegt het al: bij deze therapie wordt gebruikgemaakt van een zeer lage stroomintensiteit.

 

Het apparaat geeft een microstroomsignaal af aan het lichaam om het lichaamseigen actiepotentiaal op te wekken, waardoor de celcommunicatie wordt verbeterd en lichaamsenergie wordt vrijgemaakt. Deze energie komt voort uit de toename van ATP (Adenosinetrifosfaat) die door de behandeling met het APS-apparaat met een factor 5 tot 8 wordt verhoogd. Deze extra energie wordt door het lichaam benut om cellen te laten herstellen. Bij verbruik van deze energie ontstaat de lichaamseigen pijnstiller adenosine voor extra pijnstilling. Afvalstoffen worden versneld afgevoerd, wat het herstel verder bevordert.

 
Voor wie is APS-Therapy?
APS kan verlichting en verbetering brengen bij vele zeer uiteenlopende klachten en ziekten zoals:

 • Aanhoudende pijnklachten
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Moeilijk herstel
 • Rusteloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Blessures
 • Chronische ziektes zoals ME/CVS, MS, reuma, artrose, fibromyalgie, astma
APS-Therapy – minder pijn, meer energie, versneld herstel

Wat doet APS-Therapy:

 • Vermindering van pijn
 • Toename van energie
 • Afvoer van afvalstoffen
 • Verbeteren van de doorbloeding
 • Uitbalanceren van neurohormonen
 • Verbeteren van de celcommunicatie


Hoe gaat APS-Therapy in zijn werk?

APS-Therapy wordt gegeven met een APS-apparaat. Door middel van elektroden wordt het APS-signaal overgebracht op het lichaam. Dit APS-signaal is pijnloos, comfortabel en veilig voor het lichaam.

Wat is Access Bars® en hoe werkt het?

Access Bars is een hoofdmassage voor iedereen die meer rust, ruimte en ontspanning in lichaam en geest wil ervaren. Access Bars zijn 32 drukpunten die energiebanen vormen door en om het hoofd. Door deze punten (bars), in verschillende combinaties, zachtjes aan te raken ontlaadt alle informatie die daar ligt opgeslagen. Hierdoor ontstaat er meer rust in je hoofd, komt er ruimte en ontspanning in je lijf en creëer je nieuwe mogelijkheden in je leven. Je haalt als het ware oude blokkades weg om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden. Om in computertermen te spreken: je defragmenteert je harde schijf. Dit zorgt voor ruimte voor meer helpende overtuigingen en emoties. 


Wat gebeurt er tijdens een Bars-sessie?

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een Access Bars-Sessie invloed heeft op het elektrisch functioneren van de hersenen. Tijdens een Bars-sessie bewegen de hersengolven naar Theta, de staat van diepe ontspanning vlak voor de slaapfase (Delta). Hierdoor krijg je toegang tot en kun je verandering aanbrengen in vastgezette gedragspatronen, overtuigingen, emoties en meningen die je huidige leven bepalen.

Access Bars™ heeft al duizenden mensen geholpen meerdere aspecten van hun lichaam en leven te veranderen, zoals: slaap, gezondheid en gewicht, geld, sex en relaties, angst, verlangen, stress en zo veel meer.

In het ergste geval zul je je voelen alsof je zojuist een geweldige massage hebt gehad. In het beste geval kan je hele leven met totaal gemak veranderen in iets groters.

Icoon telefoon

Op eigen kracht herstellen?

Neem contact op