Voedingscoach Boxtel; Gewichtsbeheersing;
Nieuws items van Body Care Boxtel
PowerSlim gewichtsbeheersing

21 maart 2018

Nieuw: producten om op gewicht te blijven: PowerSlim Balance

Afvallen is één ding maar op gewicht blijven is net zo belangrijk. Tijdens het PowerSlim programma coach ik je, nadat je je streefgewicht hebt bereikt nog een jaar lang. Zodat je leert om je gezonde leefstijl voort te zetten. Uit ervaring weet ik dat het soms best lastig kan zijn, om ineens zelf verder te moeten en minder houvast te hebben aan weekmenu’s, PowerSlim producten en jouw wekelijkse begeleiding. “Kies ik af en toe voor aardappelen en pasta of vermijd ik altijd koolhydraten? En doe ik dit alleen bij de avondmaaltijd of laat ik ook mijn boterhammen in de ochtend achterwege?” Om over alle keus in de supermarkt nog maar niet te spreken. Ik help je graag bij al deze, soms lastige, keuzes!


Om jouw gezonde leefstijl voort te zetten is PowerSlim Balance ontwikkeld. PowerSlim Balance is geen programma maar zijn uitgebalanceerde producten, bedoeld om het aanhouden van een koolhydraatarm voedingspatroon zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken. Want we merken allemaal wel eens dat het soms best moeilijk kan zijn, om lekkere maaltijden op tafel te zetten die niet te veel tijd kosten maar wel gezond zijn. Hoe blijf je in balans en bereid je gezonde en lekkere gerechten waarmee je ook je kritische weegschaal in evenwicht houdt?


Om jouw gewicht te behouden adviseer ik je dat je op je eetpatroon blijft letten, en blijvend minder koolhydraten en meer eiwitten eet. Met PowerSlim Balance kun je genieten van lekkere, alledaagse producten die lager in koolhydraten zijn dan reguliere producten uit de supermarkt. Daarnaast bevatten de producten meer eiwitten waardoor ze een verzadigd gevoel geven. De producten van PowerSlim Balance zijn door diëtisten ontwikkeld, waarbij koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels optimaal tot elkaar in verhouding staan. Aan alle leuke, fijne en feestelijke momenten van het leven is gedacht, zodat genieten op nummer één blijft staan. Alle producten van PowerSlim Balance passen in een gezonde levensstijl. Je kunt heerlijk ontbijten, smakelijk lunchen of lang tafelen, lekker snacken en bovenal genieten. Denk bijvoorbeeld aan een smaakvolle spaghetti, verantwoorde muesli, een lekkere reep voor tussendoor of zelfs chocolade-ijs. Door de unieke samenstelling kun je met het hele gezin genieten van de PowerSlim Balance producten.

Ben je benieuwd naar deze producten van PowerSlim Balance? Kom snel eens bij me langs en ontdek jouw nieuwe favorieten!

APS-therapie pijnbestrijding

21 november 2017

Nieuw bij Body Care Boxtel: APS-Therapy

APS-Therapy – minder pijn, meer energie, versneld herstel

 

Wat is APS-Therapy?

APS staat voor Actie Potentiaal Stimulatie. APS therapy is een microstroom therapie die met behulp van het APS apparaat het lichaam stimulleert bij herstel, regeneratie en energie bevordering. De naam microstroom zegt het al, bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van een zeer lage stroom intensiteit

Het apparaat geeft een microstroom signaal af aan het lichaam om de lichaamseigen actiepotentiaal op te wekken waardoor de celcommunicatie wordt verbeterd en lichaamsenergie wordt vrijgemaakt. Deze energie komt voort uit de toename van ATP (Adenosinetrifosfaat) die door de behandeling met het APS apparaat met factor 5 tot 8 wordt verhoogd. Deze extra energie wordt door het lichaam benut om cellen te laten herstellen. Bij verbruik van deze energie ontstaat de lichaamseigen pijnstiller adenosine voor extra pijnstilling. Afvalstoffen worden versneld afgevoerd wat het herstel verder bevordert.

 

Voor wie is APS-Therapy?

APS kan verlichting en verbetering brengen bij vele zeer uiteenlopende klachten en ziekten zoals:

 • Aanhoudende pijnklachten
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Moeilijk herstel
 • Rusteloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Blessures
 • Chronische ziektes zoals ME/CVS, MS, reuma, artrose, fibromyalgie, astma

 

Wat doet APS-Therapy:

 • Vermindering van pijn
 • Toename van energie
 • Afvoer van afvalstoffen
 • Verbeteren van de doorbloeding
 • Uitbalanceren van neurohormonen
 • Verbeteren van de celcommunicatie

 

Hoe gaat APS-Therapy in zijn werk?

APS-Therapy wordt gegeven met een APS apparaat. Door middel van electroden wordt het APS signaal overgebracht op het lichaam. Dit APS signaal is pijnloos, comfortabel en veilig voor het lichaam.

prikkelbare darm

9 november 2017

Prikkelbare darm syndroom

Wat is PDS?

Iedereen heeft wel eens last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree. Dat kan door iets verkeerd te eten of door een infectie met een virus of een bacterie. Maar wat als deze klachten chronisch zijn? In mijn praktijk komen veel mensen die chronische buikklachten hebben en na een lang traject van onderzoeken de diagnose “prikkelbare darm” of “spastische dikke darm” hebben gekregen. PDS is geen ziekte. Er is geen tumor, ontsteking of infectie, maar PDS is een verzameling stoornissen die samen de naam PDS krijgen. De term is een beetje verwarrend en niet helemaal juist, omdat ook de dunne darm en de maag betrokken kunnen zijn bij de klachten. Eigenlijk is het hele spijsverteringsstelsel overprikkeld.

Volgens schattingen heet 8 tot 20% van de Nederlanders PDS. Het komt 2 a 3 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is erg vervelend. Bij veel mensen stoort het ernstig hun dagelijkse activiteiten. En de behandelend arts heeft geen oplossing. De diagnose wordt gesteld als de klachten langer dan een half jaar duren en er na onderzoek geen oorzaak wordt gevonden voor de klachten. Er is dus geen lichamelijke oorzaak, geen afwijking, dus geen medicijn of behandeling. Daarom zoeken mensen met PDS vaak hulp bij een “alternatieve behandelaar”.

 

De klachten bij PDS

De klachten bij PDS kunnen heel mild, maar ook heel heftig zijn. Ze kunnen bij vlagen komen, maar ook elke dag. Soms komen de klachten in de ochtend, soms de hele dag, soms direct na het eten. Vaak is er bij vrouwen een verandering van de klachten bij de menstruatie, overgang of zwangerschap.

De klachten bij PDS kunnen zijn:

 • Buikpijn: krampend, zeurend of stekend. De pijn kan overal in de buik zijn. De pijn vermindert vaak na de stoelgang, soms na het eten. Vaak verergert de pijn na het eten.
 • Problemen met de stoelgang: obstipatie of diarree, of afwisselend obstipatie en diarree
 • Opgeblazen gevoel, opgezette buik
 • Winderigheid.
 • Andere klachten van het maagdarmkanaal zoals zure oprispingen en slikklachten
 • Klachten buiten het maagdarmkanaal zoals problemen met plassen, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtsklachten, spierpijn.
 • Depressies komen vaker voor bij mensen met PDS

 

Oorzaken van PDS

Er is niet een duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden voor de klachten die voorkomen bij iemand met PDS. Er is geen infectie, tumor of andere afwijking in de darmen te vinden. De oorzaak is ook niet bij iedereen dezelfde. Factoren die in ieder geval een rol kunnen spelen bij het ontstaan van PDS, of die PDS kunnen verergeren zijn:

 • Verkeerde voeding of gevoeligheid voor bepaalde voeding
 • Gebruik van antibiotica, verandering van darmflora
 • Ontregeling van het immuunsysteem in de darmwand
 • Stress en emoties
 • Te weinig beweging

 

De behandeling van PDS

Omdat er meerder oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van PDS, is er niet een standaard behandeling die bij iedereen werkt. Er is geen medicijn dat PDS geneest. De behandeling zal gericht moeten zijn op de oorzaken die bij de betreffende persoon een rol spelen. Dat betekent dat er meerdere mogelijkheden zijn die al dan niet tegelijk ingezet kunnen worden:

 • Het aanpassen van het voedingspatroon en leefstijladviezen. Veel PDS-patienten vermijden gasvormende producten zoals ui, kool, peulvruchten en daarnaast ook melkproducten, koffie, caffeine houdende drank, en zuiker. Uit ervaring blijkt dat hierdoor de klachten vaak verminderen. Ook blijkt uit onderzoek dat het vermijden van lactose en van citrusvruchten de klachten kan verminderen. Dat geldt ook voor tarwe en witmeelproducten. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. Voor sommige mensen is het beter om zo weinig mogelijk rauwe groenten te eten, voor anderen is dit geen probleem. Het is het beste om in overleg met een natuurgeneeskundige een voedingspatroon op te stellen dat past bij de persoon.
 • Stressreductie: in veel gevallen speelt stress een grote rol bij de PDS klachten. Onze darmen reageren op stress. We noemen dit de darm-brein as. Denk maar aan spannende situaties waarbij je ineens buikpijn of diarree krijgt. Stress reducerende therapieën kunnen een sterke verbetering geven. PDS gaat in 90% van de gevallen gepaard met angsten en depressies. De darm is een intelligent orgaan en wordt ook ‘het tweede brein’  genoemd. De wetenschap die zich daar intensief mee bezig houdt, heet neuropsycho-gastro-enterologie.
 • Verbeteren van de darmflora met onder ander pre- en probiotica
 • Specifieke voedingssupplementen om de maag of de alvleesklier te ondersteunen
 • Ondersteuning met voetreflexbehandeling of massages kunnen helpen om de klachten bij PDS te verlichten. Ik werk ook met shiatsu massage via de energiebanen, waardoor blokkades kunnen verdwijnen en klachten verminderen.
chronische ontstekingen en lekkende darm

22 oktober 2017

Chronische ontstekingen en lekkende darm

Er is sprake van een lekkende darm, wanneer er een verhoogde doorlaatbaarheid is van de darmwand. Dit betekent dat de darmwand makkelijker te doordringen is door lichaamsvreemde stoffen. De wand van de darm bestaat uit epitheelcellen. Deze cellen werken als een soort filter. Ze zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden doorgelaten en afvalstoffen, bacteriën, schimmels, parasieten en giftige stoffen worden tegengehouden. In bepaalde situaties wordt de darmwand meer doorlaatbaar. We spreken dan van een lekkende darm, ofwel “leaky gut”. Hierdoor komen naast voedingsstoffen, ook giftige stoffen en ziekteverwekkers in de bloedbaan, wat kan leiden tot activatie van het immuunsysteem.

Een lekkende darm wordt geassocieerd met ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie en bepaalde allergieën. Daarbij kan een verminderde darmbarrière ervoor zorgen bepaalde bacteriën het lichaam binnendringen, in de bloedbaan terecht komen en laaggradige (chronische) ontstekingsreacties teweegbrengen.

 

Wat zijn laaggradige ontstekingen?

In bovengenoemde alinea is naar voren gekomen dat een lekkende darm veelal de risicofactor is voor het ontstaan van een laaggradige ontsteking. Een laaggradige ontsteking (vaak chronisch van aard) is een ontsteking van lage intensiteit, waarbij de klassieke symptomen van een ontsteking (zwelling, roodheid, warmte en pijn) ontbreken. Een laaggradige ontsteking kenmerkt zich door een lage intensiteit verspreid in het lichaam. Het immuunsysteem raakt hierbij (chronisch) geactiveerd. Laaggradige ontstekingen komen voor bij het metabool syndroom, obesitas, hart- en vaataandoeningen, depressie, osteoporose etc. Door middel van bloedtesten kan de diagnose gesteld worden.

 

Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm?

Er zijn meerde factoren van invloed op het ontwikkelen van een lekkende darm. Dit kunnen genetische factoren zijn, maar ook bepaalde medicijnen (ibuprofen, aspirine, paracetamol, antibiotica), stress, virale-, bacteriële-, of parasitaire infecties, extreme inspanning, ontstekingen, voedselallergieën en voeding. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat de barrièrefunctie van de darm vermindert. De verminderde barrièrefunctie leidt tot grote openingen tussen de cellen van de darmwand. Door deze openingen kunnen lichaamsvreemde stoffen het lichaam binnendringen en de bloedcirculatie bereiken. Dit zorgt voor belasting van het immuunsysteem en kan leiden tot ontsteking.

 

Wat is probiotica?

De letterlijke definitie van probiotica is: “probiotica zijn mono- of mengculturen van lichaamseigen micro-organismen ter ondersteuning van de microflora van de gastheer”. Dit wil zeggen dat, indien probiotica in voldoende hoeveelheden toegediend worden, ze een gezondheidsbevorderend effect kunnen hebben.

Studies tonen aan dat probiotica de darmbarrière op verschillende manieren kunnen beïnvloeden door het (indirect) remmen van de groei van ziekteverwekkende micro-organismen in de darm. Dit doen ze door het produceren van antibacteriële stoffen. Daarbij kunnen probiotica de slijmlaag van de darmwand beïnvloeden, doordat ze de uitscheiding van slijm door darmcellen kunnen vergroten. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers zich niet aan de epitheelcellen van de darmwand hechten, waardoor schade aan de darmwand wordt voorkomen. De darmwand is bedekt met een laag slijm, wat voor bescherming zorgt voor de epitheelcellen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Verder stimuleren probiotica de afscheiding van eiwitten die betrokken zijn bij de afweer door de darmcellen. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers worden bestreden, wat zorgt voor de instandhouding de darmbarrière.

Er zijn meerdere studies die bevestigen dat probiotica de verhoogde doorlaatbaarheid, door ziekteverwekkers, kunnen verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat lactobacillen en bifidobacteriën positieve bijdragen leveren ter optimalisatie van de darmflora. Daarnaast is het advies om meerdere soorten en stammen probiotica (multi-strain + multi species, minimaal 4 x 109 kolonievormende eenheden) te gebruiken ter bevordering van een gezonde darmflora, ondersteuning darmwand en immuunsysteem en spijsvertering.

Al met al kan geconcludeerd worden dat probiotica kan helpen bij een lekkende darm door het verhogen van de slijmproductie, het remmen van ziekteverwekkers en door het effect op de darmepitheelcellen. Laat je goed adviseren door een natuurgeneeskundige of ga naar een natuurwinkel voor goede probiotica. 

Detoxen

8 augustus 2017

Detoxen: hype of noodzaak?

Het lijkt alsof het een hype is: steeds meer mensen doen regelmatig een detoxkuur. Ze drinken dan bijvoorbeeld een hele week alleen groentensappen en drinken veel water en kruidenthee. Er zijn vele detoxkuren op de markt. Is detoxen wel nodig? Hoe detox je op een veilige manier? Is het verstandig om het op eigen houtje te doen? Is het schadelijk? Op deze vragen wil ik in dit artikel een antwoord geven.

 

Waarom detoxen?

Door onze lever, nieren, darmen en andere organen worden voortdurend afvalstoffen uit het lichaam gefilterd en afgevoerd. Het is het natuurlijke reinigingsproces van ons lichaam. Die natuurlijke reiniging werkte prima toen we nog een natuurlijk leven leidden zonder bewerkte voedingsmiddelen, schadelijke stoffen in het milieu, verontreinigd drinkwater,

schadelijke stoffen in voeding, cosmetica en reinigingsmiddelen, etcetera. Ons lichaam wordt tegenwoordig zo gebombardeerd met schadelijke stoffen, dat het bijna niet meer mogelijk is om deze stoffen effectief af te voeren. De giftige stoffen die in ons lichaam achterblijven, worden opgeslagen in onze vetcellen. Een prachtige oplossing van ons lichaam, omdat de schadelijke stoffen op deze manier geen schade kunnen aanrichten ergens anders in het lichaam. Ook in je darmwand kan zich veel rotzooi, onverteerd voedsel  met gifstoppen, ophopen. De slijmvlieslaag van je darmen wordt dan een broedplaats van ongewenste bacteriën en schimmels.

De lever is het belangrijkste orgaan voor de ontgifting van ons lichaam. De lever kan zijn werk alleen goed doen als we genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen. Ons huidige Westerse voedingspatroon bevat veel te weinig vitamines en mineralen. Deze hebben plaatsgemaakt voor bewerkte voeding met conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen, die meestal ook weer toxische stoffen bevatten. De meeste groente- en fruitsoorten bevatten veel minder voedingsstoffen dan vijftig jaar geleden. We moeten er meer van eten om aan onze dagelijkse behoefte te komen, maar meestal doen we dat niet.

Doordat er te weinig vitamines en mineralen aanwezig zijn vervangt ons lichaam deze door andere stoffen, waardoor bijvoorbeeld lood zich kan ophopen in de botten en magnesium wordt vervangen door alumium, met de nodige klachten tot gevolg.

Als bovenstaand proces van vergiftiging jaren duurt, kan dat leiden tot klachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, lusteloosheid
 • Problemen met de spijsvertering: verstopping, krampen, diarree, opgeblazen gevoel
 • Overgewicht, vertraagde vetverbranding, problemen met de bloedsuikerspiegel
 • Pijnlijke gewrichten
 • Schimmelinfecties (candida)
 • Hormonale problemen; menstruatieproblemen, zwangerschapscomplicaties
 • Allergieën
 • Problemen met het afweersysteem

Op den duur kunnen ernstige ziektes ontstaan door de opgeslagen toxische stoffen. Langdurige blootstelling aan zware metalen kan volgens onderzoeken leiden tot de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, spierdystrofie en multiple sclerose. Ook kunnen zware metalen de bron zijn van veel allergieën en soms zelfs leiden tot kanker.

Het is dus van belang om ons lichaam te helpen bij het natuurlijke reinigingsproces. Het lichaam heeft grote mogelijkheden tot genezing van vele ziekten, als het maar genoeg voedingsstoffen binnen krijgt en giftige stoffen kan afvoeren. Met een detox dieet worden de in de vetcellen opgeslagen gifstoffen verwijderd. Veel klachten verminderen of verdwijnen daardoor. Mensen die een detox hebben gedaan voelen zich vaak fit, hebben een stralende huid, slapen beter, klachten verminderen. Ze voelen zich weer als nieuw.

 

Veilig en effectief detoxen

Detoxen is meer dan even een sapkuur volgen. Een detoxkuur is ook niet voor iedereen geschikt. Het lichaam moet sterk genoeg zijn om zo’n kuur te volgen. Als je een detox niet goed aanpakt, kan het leiden tot veel stress voor je lichaam. Voor een veilige detox heeft je lichaam voldoende vitamines en mineralen nodig. Als die niet aanwezig zijn, kan je lichaam de vrijkomende stoffen niet goed afbreken. Je lichaam wordt dan vergiftigd, wat zich uit in misselijkheid, hoofdpijn, diarree, etc. De giftige stoffen kunnen ook in je bloedbaan terecht komen en je organen en weefsels aantasten. Daarom is het belangrijk je bij de detox te laten begeleiden en niet zomaar op eigen houtje te starten.

Ook heeft het weinig zin om zomaar dagenlang alleen maar sappen en kruidenthee te drinken. Je zult wel afvallen en gifstoffen uit je vetcellen vrijmaken, maar deze stoffen moeten ook nog worden verwijderd. De slijmerige ophoping van gifstoffen in je darmen wordt met een sapkuur niet verwijderd.

Voor een goede detox zijn drie dingen belangrijk:

 • Goed schoonmaken van de darmen
 • Het lichaam ondersteunen met o.a. extra vitamines en mineralen
 • De lever ondersteunen bij zijn zware werk

Voor de effectiviteit van een detoxkuur is het belangrijk dat de darmen zo schoon mogelijk zijn. Als de darmen niet goed uitscheiden kan een reinigingskuur leiden reinigen tot vergiftiging. Voor de darmreiniging zijn bijvoorbeeld klei en bitterzout effectieve hulpmiddelen. Hiermee wordt al voor de reiniging begonnen. Een darmreiniging kan op verschillende manieren. In alle gevallen gebeurt het reinigen van de darmen op een nuchtere maag, het liefst vroeg in de ochtend. Op de dag van de reiniging is het het beste geen rauwe voeding te eten, in verband met gisting. Soorten darmreiniging zijn bijvoorbeeld:

 • Met natrium bicarbonaat ofwel zuiveringszout
 • Met wonderolie
 • Met magnesium ofwel bitterzout
 • Met Sennep thee

Een darmreiniging heeft lang niet altijd de eerste keer voldoende effect. Soms zijn meerdere reinigingen nodig. Dat is ook logisch: als er aan de darmwand jarenlang onverteerd voedsel is aangekoekt, is dat niet ineens te verwijderen. Het moet eerst worden losgeweekt voordat de afvalstoffen loskomen. Na de darmreining is het soms verstandig probiotica te nemen om de darmbacterieen weer aan te vullen. Vooral na meerdere darmreinigingen kun je ook de goede bacterieen in de darmen kwijtraken, net als bij een antibioticakuur.

Na de darmreiniging kan gestart worden met het detoxen van het lichaam. Het ontgiften van het lichaam is een programma dat uit 3 fases bestaat:

 1. Voorbereiding: tijdens deze fase krijgt het lichaam veel vitamines en mineralen om de reiniging te ondersteunen. Dat is belangrijk om de reiniging effectief en veilig te laten verlopen. In deze fase wordt de normale voeding afgebouwd: afbouwen van genotmiddelen, van de hoeveelheid voedsel, vermijden van zuivel, suikers, zout, gluten, koffie, vlees.
 2. Reiniging: tijdens deze tweede fase vindt de reiniging plaats. Alleen een minimum aan bepaalde voeding wordt genomen. De uitscheidende organen worden gestimuleerd afvalstoffen uit te scheiden door veel drinken en ondersteunende therapieen en supplementen om de lever en nieren te helpen ontgiften.
 3. Afbouw: tijdens deze fase van 3 dagen bouw je je normale voedingspatroon weer op.

Voor de reinigingsfase zijn er meerdere methoden, waarvan er twee het meest worden toegepast:

 • Sappen: kleine hoeveelheden groeten- en vruchtensappen ‘eten’. Aan elk glas sap 1 theelepeltje lijnzaad toevoegen (stimuleert galafgifte, betere ontgifting).
 • Gemengde kuur: ’s morgens zilvervliesrijst, ’s middags gekookte groente, ’s avonds groentensap of vruchtensap. Ook weer kleine hoeveelheden, en een theelepel lijnzaadolie toevoegen.

Om de reiniging te ondersteunen worden tijdens de kuur vaak andere therapievormen ingezet, zoals massage, voetreflexbehandelingen, klysma’s, extra lichaamsbeweging, voedingssupplementen etc. Daarnaast is voldoende rust nemen erg belangrijk tijdens een detoxkuur. Het vraagt veel van je lichaam en je kunt moe zijn. Lekker naar de sauna gaan om gifstoffen kwijt te raken is een prima aanvulling op een kuur.

 

 

Powerslim afslanken

23 mei 2017

Zeg weer yes tegen jezelf met PowerSlim

Start nu met afvallen en maak kans op € 2.500,- shoptegoed!
Meld je nu samen met je vriend(in) bij mij aan en maak samen kans op een dag shoppen met een personal stylist. Bel me op 06-40812146 of mail naar info@bodycareboxtel.nl voor meer informatie en de actievoorwaarden.

Voedingscoach Boxtel; Gewichtsbeheersing;
De therapeut en voedingscoach geeft antwoord
overgang natuurlijk behandelen

12 april 2017

Overgangsklachten

De menopauze: voor veel vrouwen een lastige periode. De eierstokken produceren steeds minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waardoor er op den duur geen ovulatie meer plaatsvindt. Gemiddeld gebeurt dat rond het 50ste levensjaar. Rond die leeftijd - of vroeger - krijgen de meeste vrouwen in meer of mindere mate last van ‘overgangsklachten'. De meest voorkomende klachten zijn: opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, libidoverlies, gewichtstoename, slapeloosheid, vaginale droogte en pijn bij het vrijen. Daarnaast wordt in deze periode het risico op botontkalking groter. Veel vrouwen grijpen tijdens de menopauze naar antidepressiva of naar slaappillen. Tot een jaar of 15 geleden kregen vrouwen in de overgang vaak hormoontherapie (oestrogeen) voorgeschreven. Daarna veranderde dat, toen werd ontdekt dat dit een verhoogd risico geeft op borstkanker, hartaanvallen en beroertes. Hoe heftig de verschijnselen ook zijn, het is niet nodig ze te bestrijden met hormonale therapie. Er zijn ook natuurlijke alternatieven die je kunnen helpen. 

Voeding

Je kunt met je voeding veel doen om de overgangsklachten te verminderen of te verhelpen:

 • Sojaproducten bevatten stoffen met een invloed die vergelijkbaar is met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Het zijn plantaardige hormonen die de afgenomen productie van oestrogeen kunnen aanvullen. Je kunt hierbij denken aan tofu, tempeh en lijnzaad (beter niet de geraffineerde soja-producten zoals sojamelk). In mindere mate ananas, rode klaver, verschillende groenten zoals broccoli, bloemkool, wortelen en spruitjes en aardappelen.
 • Andere producten die helpen tegen overgangsklachten: dadels, mango, haver, peren, rogge, roomboter, pompoenpitten, karnemelk, linzen, perziken, eieren, paprika, kwark, zonnebloempitten, appels, honing, mais, kikkererwten. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen met isoflavonen (hebben een gelijkwaardige structuur als oestrogeen en kunnen een tekort aan oestrogeen aanvullen).
 • Tijdens de overgang verandert de balans tussen de vetzuren, waardoor opvliegers kunnen ontstaan. Zorg voor een goede balans door regelmatig vette vis en gezonde olie (bijvoorbeeld olijfolie) te eten.
 • Probeer geraffineerde producten (witte suiker en wit meel) te vermijden. Deze verstoren de hormoonbalans. Kies voor volkorenproducten.
 • Eet voldoende calciumrijke voeding zoals volle granen, groene groenten, sesamzaad en amandelen.
 • Het is het beste om light-producten met aspartaam te vermijden. Ze verstoren de hormoonbalans.
 • Eet elke dag verse groenten en fruit voor een goede aanmaak van hormonen.
 • Vermijdt cafeïne en koolzuurhoudende drankjes. Ze leiden tot een versnelde botontkalking.  Beperk ook je consumptie van rund- en varkensvlees en kip want deze bevatten veel verzadigde vetten en die verminderen op hun beurt weer de capaciteit van het lichaam om oestrogeen te metaboliseren. Om die reden ook je suikerinname proberen te beperken

 

Gebruik van kruiden

 • Er zijn vele kruiden die er om bekend staan dat ze opvliegers verminderen zoals bijvoorbeeld rode klaver, duizendblad, paardebloem en hop
 • Om beter te slapen kunnen worden gebruikt: valeriaan, kamille en hop
 • Om de stemming t everbeteren kun je gerbuik maken van: Haagdoorn, St. Janskruid en Valeriaan.
 • De kruiden om osteoporose tegen te gaan zijn rode klaver en brandnetel

 

Voedingssupplementen

Tijdens de menopauze kunnen bepaakde voedingssupplementen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding:

 • Calcium en magnesium en vitamine D
 • Supplementen van isoflavonen (orde klaver, hop, soja). Deze zijn vooral aan te bevelen voor mensen die niet van sojaprodcuten houden. De soja-isoflavonen verminderen de opvliegers en het nachtzweten. Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the British Menopause Society, geven isoflavone supplementen een merkbare vertraging van botontkalking, een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid en enige bescherming tegen borstkanker.
 • Omega-3: vermindert het aantal en de heftigheid van de opvliegers
 • Zilverkaars-extract: vermindert de opvliegers
 • Slaie-extract: mindert het aantal opvliegers en het nachtzweten.
 • Vitamine E, C en lecithine werken verlichtend

 

Leefstijl

Naast onze voedingsgewoonten is onze leefstijl mede bepalend voor de klachten die we hebben in de overgang. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om voldoende te bewegen. Beweging is van invloed op de hormoonbalans, is goed ter voorkoming van osteoporose, en er wordt endorfine in bloed aangemaakt, waardoor we ons beter voelen. Daarnaast is het goed om te weten welke dingen we beter niet of minder kunnen doen om vervelende klachten te verminderen of te voorkomen:

 • Opvliegers worden getriggerd door alcohol, koffie en sterk gekruid eten. Daarnaast kunnen te grote maaltijden en te snel eten opvliegers in de hand werken. Warm weer kan ook de opvliegers aanwakkeren. Probeer suikers en vetten te vermijden, eet veel verse groenten en fruit, vooral die met polyfenolen (kersen, druiven, zwarte bessen, bladgroenten). Bioflavonoiden, in bijvoorbeeld paprika, citrusvruchten en tomaat, kunnen de opvliegers temperen.
 • Drink kruidenthee van ginseng, rode klaver, salie, duizendblad, zoethoutwortel.
 • Draag kleding in laagjes. Draag losse kleding.
 • Zorg ervoor dat de slaapkamer koel is. Slaap met het raam open. Draag koele katoenen nachtkleding. Neem een lauwe douche voor het slapen gaan. Sprenkel wat lavendelolie op je hoofdkussen. Dit heeft een kalmerend en rustgevend effect.
 • De hormoonschommelingen kunnen je slaapcyclus goed in de war schoppen. Probeer in ieder geval in de avond geen zware maaltijden meer te eten, drink geen alcohol en probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Neem eventueel een bad met bijvoorbeeld lavendelolie om te ontspannen. Eventueel kunnen kruiden als sint-janskruid, salie, citroenmelisse, salie en dong quai de slapeloosheid verlichten. Bij ernstiger slaapproblemen kunnen valeriaan capsules helpen (nooit langer dan twee weken en altijd in overleg met je therapeut).
 • Omdat tijdens de overgang de vaginawand dunner en minder elastisch wordt, is er grotere kans op infecties, jeuk en afscheiding. Door de daling van de oestrogenen wordt de vagina ook minder snel vochtig, wat pijn kan doen bij het vrijen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en drink niet te veel alcohol en cafeine (die onttrekken water aan het lichaam). Zorg voor voldoende vitamine E, die werkt als oestrogeen (vette vis, groene bladgroenten, noten, zaden, lever, volle granen). Omega-3 vetzuren houden alle weefsels, inclusief je vagina, goed gesmeerd.
 • In de overgang vetraagt de stofwisseling. Daardoor komen de meeste vrouwen in deze periode een aantal kilo’s aan. Door de daling van de oestrogeenspiegel verandert ook de vorm van het lichaam (meer buikvet).  Extra bewegen en goed op de voeding letten is in deze fase dus een nog grotere noodzaak dan voorheen. 
Artrose natuurlijk behandelen

30 maart 2017

Leven met artrose

Vaak krijg ik in mijn praktijk cliënten met artrose. Ze hebben continu last van zeurende pijn, bijvoorbeeld in de vingers, de knieën of de heupen. Over het algemeen wordt artrose gezien als slijtage van de gewrichten. Bij het ouder worden en door langdurige (over)belasting neemt het kraakbeen in de gewrichten af. Daardoor ontstaat er pijn bij beweging. Vaak wordt gesteld dat een genezing voor artrose niet bestaat, en dat het slijtageproces en dus de pijn alleen maar verergeren. Je moet er ‘mee leren leven’. Maar is dat wel zo?

Inmiddels wordt steeds duidelijker dat slijtage door overbelasting niet de enige en belangrijkste oorzaak is van artrose. Artrose start met ontstekingen. Het is eigenlijk een welvaarstziekte, mede veroorzaakt door verkeerde voeding. Kant en klare, bewerkte voeding met weinig vitaminen en mineralen, veel suikers, veel E-nummers, pesticiden en kleur- geur en smaakstoffen. Het lichaam wordt zwaar belast met al deze vreemde stoffen, heeft hierdoor veel behoefte aan anti-oxidanten maar krijgt deze te weinig binnen. In maag en darmen ontstaan ontstekingen waardoor het slijmvlies slechter gaat werken en niet alleen voedingsstoffen, maar ook ziekmakende stoffen doorlaat naar de bloedbaan. Deze stoffen kunnen niet allemaal door het lichaam worden afgebroken en uitgescheiden, en kunnen zorgen voor ontstekingen in de gewrichten. We spreken dan van artritis of artrose. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, beide ziekten zijn inmiddels vrijwel identiek gebleken.

Artrose is dus niet alleen het gevolg van overbelasting en slijtage. Niet iedereen die ouder wordt krijgt artrose. Jonge mensen krijgen steeds vaker artrose. Het  ‘hoort’ niet bij het ouder worden. Het is veel meer een gevolg van onze moderne leefstijl. Jarenlang eten van ontstekingsbevorderende voeding (zie mijn artikel ‘Chronische ontstekingen en voeding’) eist uiteindelijk zijn tol.

Natuurlijke behandeling

In de eerste plaats: blijven bewegen! Daarnaast is het belangrijk om overgewicht te voorkomen.

De juiste voeding kan artrose voorkomen en helpen verminderen. Het hoeft geen steeds erger wordende ziekte te zijn. Het eten van pure, onbewerkte voeding, veel groenten, voldoende goede vetten, het maakt een groot verschil voor mensen met artrose. Het vermijden van suikers, transvetten en witmeel kan het proces van artrose stoppen en omkeren. Daarnaast kunnen natuurlijke pijnstillers en onstekingsremmers worden gebruikt.

Er zijn een aantal supplementen die succesvol kunnen worden ingezet bij de pijn die veroorzaakt wordt door de artrose:

 • Supplementen die ontstekingen remmen (dus natuurlijke ontstekingsremmers). Palmitoylethanolamide (PEA) is een supplement tegen ontstekingen en pijn. Het is een lichaamseigen stof en vermindert bij zowel mensen als dieren de ontstekingen, de zwelling en de pijn. Een relatief nieuw supplement is Normast.
 • Supplementen die de kraakbeenopbouw ondersteunen. Glucosamine sulfaat (1500 mg per dag) helpt bij de opbouw van kraakbeen en remt de afbraak ervan. Het heeft ook een pijnstillende werking. Het is in Nederland geregistreerd als geneesmiddel, maar wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.
 • Een visolie supplement (omega-3 vetzuren) heeft een heel gunstige werking bij reuma en artrose. Het werkt als pijnstiller en ontstekingsremmer en vermindert de zwelling van de gewrichten.

Ga niet zomaar experimenteren met supplementen, maar raadpleeg hiervoor een natuurgeneeskundig therapeut of orthomoleculair therapeut. Deze kan je ook helpen met het samenstellen van de juiste voeding, die past bij jouw situatie en constitutie. 

burn-out natuurgeneeskunde

19 maart 2017

Burn-out: wat kun je eraan doen?

Moe, heel moe, langdurig moe. Allerlei klachten. Niet meer functioneren, opgebrand zijn. Hoe ontstaat die moeheid, die uitputting, die burn-out? En welke invalshoeken zijn er om burn-out klachten te behandelen?

Vroeger, in de tijd dat we nog gingen jagen om ons voedsel bij elkaar te krijgen, moesten we erg alert zijn op gevaar, bijvoorbeeld gevaarlijke dieren. Ons interne stressysteem zorgde ervoor dat we snel konden reageren. Als het gevaar weg was, ebde de stress-reactie ook weg. Nu halen we ons eten in de supermarkt en worden we niet meer aangevallen door wilde dieren. Maar er zijn andere prikkels, veel langduriger van aard, die ons stresssysteem aanzetten: overwerken, huishoudelijke taken, sociale druk, etc. Met andere woorden: we staan te lang achter elkaar in de jaagstand.  Als het stressysteem langdurig geprikkeld wordt en dus langdurig actief moet zijn, kan dit leiden tot een uitputtingssituatie, ook wel burn-out genoemd. Niet alleen het stressysteem, maar ook andere orgaansystemen raken ontregeld.

Heel veel mensen in Nederland kampen met burn-out klachten. TNO schatte het in 2014 op 1 miljoen mensen. Ook is het duidelijk dat het steeds vaker voorkomt en op een steeds jongere leeftijd. De lichamelijke mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van een burn-out worden steeds duidelijker. Het is wetenschappelijk aangetoond dat chronische stress leidt tot disfunctioneren van het systeem dat zorgt voor een adequate cortisolproductie. Het leidt tot een verhoging of juist verlaging van de cortisolproductie, met vervroegde veroudering, hormoonverstoringen en de ontwikkeling van ziekten als gevolg. Cortisol is een stresshormoon. Even een uitleg over onze stresshormonen.

Stresshormonen

Ons lichaam regelt onze reactie op stress via de bijnier. In geval van stress worden door de hypofyse hormonen afgegeven die via het bloed naar de bijnieren gaan om deze aan te zetten tot actie. De bijnier maakt een aantal belangrijke hormonen, zoals cortisol, aldosteron, adrenaline, noradrenaline en DHEA.

Bij direct gevaar (bijvoorbeeld bijna ongeluk met de auto) geeft de bijnier adrenaline af. Daarna volgt een ontlading in de vorm van heftige emoties. Als de stressreactie langer duurt (de moderne stress), is cortisol het stresshormoon. De hypothalamus registreert behoefte aan cortisol, de hypofyse maakt ACTH aan en dat hormoon zet de bijnieren aan tot actie. ACTH zorgt ervoor dat cholesterol via het voorhormoon pregnenolone wordt omgezet in cortisol, aldosteron, testosteron, progesteron en oestrogenen. Aldosteron is verantwoordelijk voor de extra opname van zouten en water in het bloed vanuit de nieren, waarmee de bloeddruk wordt verhoogd. DHEA, een voorloper van de geslachtshormonen, is een tegenhanger van cortisol en speelt een rol in het balanceren van stress.

Cortisol is een belangrijk hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Cortisol zorgt er ook voor dat er voldoende glucose beschikbaar is in het bloed. Tijdens de stressreactie is er een grotere behoefte aan glucose en dan stijgt ook de productie van cortisol. Bij een kleine verhoging van cortisol ontstaat er ook een versterkte ontstekingsreactie en zal het immuunsysteem minder goed gaan functioneren. Cortisol heeft ook een vaatvernauwend effect waardoor de bloeddruk kan toenemen.

Klachten bij een burn-out

Een burn-out kan samengaan met tal van klachten. Vaak is er sprake van een voortdurende vermoeidheid. Het is moeilijk om uit bed te komen en ook in de namiddag is het energienieveau laag. Mensen met een burn-out zijn vaak niet of minder in staat om plezier of geluk te ervaren en depressieve gevoelens komen vaak voor. Daarnaast is er vaak spraken van slaapstoornissen, onverklaarbare pijnklachten, allerlei fysieke klachten, verminderd libido, concentratieproblemen en  een minder goed geheugen. Ook kan de zoet- en zoutbehoefte zijn toegenomen.

Deze klachten hebben allemaal te maken met een ontregeling van de hierboven beschreven stressreactie. Een verstoring in de cortisol leidt tot vermoeidheid. Bij een te hoog cortisol ontstaat er insulineresistentie, waardoor er niet meer genoeg glucose vrijgemaakt kan worden. Hierdoor ontstaat de grotere zoetbehoefte. Omdat er veel cortisol wordt aangemaakt wordt er minder aldosteron geproduceerd waardoor er te weinig zout wordt teruggenomen in de urine. Daardoor ontstaat de toegenomen zoutbehoefte. De bloeddruk kan lager worden waardoor duizeligheid ontstaat. Doordat er minder DHEA wordt aangemaakt ontstaan er slaapstoornissen. Een disbalans in de geslachtshormonen kan leiden tot toegenomen PMS-klachten. De hersenen krijgen minder glusose, wat weer kalchten kan geven op het gebied van concentratie en geheugen. Een domino-effect van klachten door een hormonale onbalans dus, allemaal voortkomend uit een verstoring van het stresssysteem.

Behandeling van burn-out

Hoe zorg je ervoor dat je weer lekker in je vel komt te zitten en je energiepeil weer hoger wordt? Burn-out kan vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat iemand te hard heeft gewerkt, maar het kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Een tekort aan een bepaalde stof of een hormoon onbalans, een slecht werkende schildklier. Vaak ontstaat een burn-out door een optelsom van allerlei factoren. Daardoor is er niet zoiets als een ‘quick-fix’. De behandeling zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Er zal rekening moeten worden gehouden met de persoonlijkheid, de oorzaak, de ernst en het stadium van de burn-out om een nieuwe balans te creeren.

Cruciaal is in ieder geval bewustwording van de reden van het ontstaan van de burn-out. Welke emotionele factor heeft het stresssyteem geactiveerd? Welke emoties leiden tot stress en hoe reageert het lichaam hierop? Welke signalen en klachten geeft het lichaam? Het is belangrijk om hiervan bewust te worden, niet alleen voor het herstel, maar ook om een nieuwe burn-out te voorkomen.

Het aanvullen van belangrijke voedingsstoffen kan de lichamelijke energie weer omhoog brengen. Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is vaak de eerste stap. Dat geeft direct meer energie, zodat de concentratie verbetert en de vermoeidheid afneemt. Gezonde voeding is erg belangrijk voor het energieniveau. Deze voeding kan worden aangevuld met supplementen zoals bijvoorbeeld magnesium, vitamine B-complex, vitamine D3, omega-s vetzuren, vitamine C en bepaalde kruiden.  De darmflora kan worden ondersteund met goede voeding, zodat de weerstand verbetert en de energie toeneemt. De natuurgeneeskundige kan u adviseren over de juiste voeding en supplementen.

Om beter te slapen de volgende tip: eet voor het slapen iets wat rijk is aan tryptofaan, waardoor je meer melatonine aanmaakt. Bijvoorbeeld een tropische vrucht zoals een banaan, mango of een stuk kokos. Ook rijk aan tryptofaan: havermout of een roggecracker met daarop iets zoets zoals jam.

Met een shiatsu massage kunnen de juiste meridianen worden aangestuurd, zoals in de Oosterse geneeskunde gebruikelijk is. Op die manier kan de energie naar het juiste element en orgaan(systeem) worden gebracht wat bijdraagt aan een beter energieniveau.

In mijn praktijk ondersteun ik mensen met een burn-out daarnaast met het NES-systeem. Door een scan te maken kan ik kijken waaraan het lichaam behoefte heeft om weer energie te krijgen.

Op deze manier komt er meer energie vrij om de emoties of de situatie aan te kunnen pakken die geleid hebben tot de burn-out. Er zijn veel soorten therapie die hierbij effectief kunnen zijn, zoals mindfulness, psychotherapie, hypnotherapie, etc. Een combinatie van diverse therapieen, op zowel fysiek als emotioneel/geestelijk vlak, zal in het geval van burn-out een 1+1=3 effect geven. 

chronische klachten en verzuring

4 maart 2017

Welvaartsziekten en verzuring

Welvaartsziekten en verzuring

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van verzuring en de gevolgen ervan. Toch staan veel chronische klachten in verband met een te hoge zuurgraad van ons lichaam. Alle functies in het lichaam gaan achteruit als de zuurgraad afwijkt. Door onze huidige manier van leven kan het zuur-base evenwicht van ons lichaam verstoord raken, wat kan leiden tot talloze klachten. Verzuring leidt bijvoorbeeld tot een verstoorde hormoonhuishouding, wat invloed heeft op tal van processen in het lichaam.

Oorzaken voor het uit balans raken van de zuur-base huishouding van het lichaam:

 • Voeding: te veel verzurende voeding (suiker, dierlijke producten) en te weinig basen vormende voeding (de meeste groenten en fruit). Daarnaast smaakversterkers, E-nummers, conserveringsmiddelen, etc.
 • Genotsmiddelen: bijvoorbeeld gifstoffen in nicotine en alcohol
 • Milieu gifstoffen, vaccinaties, amalgaan tandvullingen
 • Stress: onzekerheid, angst, ergernis, hectiek, spanning, frustratie.
 • Straling: electrosmog, GSM, zendmasten, aardstralen, elektrische apparaten, hoogspanningskabels etc.
 • Te weinig beweging of juist intensief sporten.

Onze lichaamsvloeistoffen hebben allemaal verschillende pH-waarden. De meeste vloeistoffen in ons lichaam horen basisch (tegenovergestelde van zuur) te zijn, behalve het maagsap. Bij een te hoge zuurgraad raken de stofwisselingsprocessen in ons lichaam verstoord, omdat de enzymen niet optimaal kunnen werken. De pH-waarde van het bloed moet constant blijven tussen 7,35 en 7,45. Daarvoor beschikt de mens over buffersystemen, zoals bicarbonaat in het bloed. De nieren zijn het belangrijkste orgaan bij de uitscheiding van overtollige zuren. De longen zorgen mee voor het evenwicht door het uitademen van koolzuur. Ook de lever en de huid zijn belangrijk in de pH-regulatie. Toch blijven er, ondanks deze regelsystemen, zuren achter in het lichaam. Die zuren zijn schadelijk en worden daarom geneutraliseerd door in het lichaam aanwezige mineralen. Als er in de voeding te weinig mineralen beschikbaar zijn, worden hiervoor mineralen onttrokken uit haren, tanden en botten

Zuren en mineralen vormen, in combinatie met vet en water, de zogenaamde slakken (geneutraliseerde zuren). Die slakken worden tijdelijk afgezet in ons vetweefsel en bindweefsel. Meestal worden het helaas definitieve afzettingen. Dit wordt bevorderd door te weinig drinken, te weinig mineralen, slechte voeding en een gebrek aan beweging.

Veel klachten en ziekten staan in verband met een te hoge zuurgraad. Bijvoorbeeld: overgewicht, CVS, kanker, reuma, osteoporose, fibromyalgie en onvruchtbaarheid. Een te hoge zuurgraad tast het immuunsysteem aan waardoor chronische infecties kunnen ontstaan. Door de uitscheiding van zuren en gifstoffen via onze huid wordt er een ideale voedingsbodem gecreeerd voor schimmels. Schimmels ontstaan bij pH-waarden tussen 3,5 en 5,5. Verslakkingsverschijnselen liggen dus aan de basis van veroudering en van vele ziekten. Dit wordt ook wel civilisatose genoemd (welvaartsziekten).

We kennen 4 soorten civilisatose-ziektes:

 • aantastingsziektes (maagzweer, amandelontsteking, diabetes mellitus)
 • demineraliseringsziektes (haaruitval, caries, osteoporose, verouderde huid)
 • ophopingsziektes (reuma, jicht, cellulitis, arteriosclerose, galstenen, nierstenen, woekeringen)
 • uitscheidingsziektes (bijvoorbeeld alergieen, acne, steenpuisten, zweetvoeten, psoriasis)

Veroudering en ziekte is dus mede het gevolg van het continu opgebruiken van mineralen om de overtollige zuren te neutraliseren. Er worden mineralen onttrokken uit de nagels, tanden, botten, kraakbeen, kapsels, pezen, bloed en bloedvaten. Onze mineraaldepots moeten daarom voortdurend worden aangevuld.

Slakken worden eerst afgezet in delen van het lichaam die ‘minder belangrijk’ zijn (vet- en bindweefsel: cellulitis). Daarna worden ze afgezet in de bloedvaten, lymfevaten, spieren en gewrichten. Op 50-jarige leeftijd bestaat de helft van onze vaste lichamelijke structuren uit slakken. De mineraaldepots raken leeg en de slakkendepots vol. Na deze leeftijd neemt de hoeveelheid slakken nog extra toe. Dit wordt geillustreerd in onderstaande figuur.

Een manier om vast te stellen in hoeverre iemand verzuurd is, kan meerdere dagen achter elkaar een urinemeting worden gedaan, op verschillende momenten van de dag. Aan de hand van de urinemetingen en een vragenlijst kan worden vastgesteld hoe ernstig de verzuring is en welke maatregelen dienen te worden genomen.

Om het zuur-base evenwicht te herstellen, de slakken uit te scheiden en de gezondheid te verbeteren, is een ontslakkingskuur nodig. De slakken moeten worden losgemaakt, de vrijkomende zuren moeten worden geneutraliseerd door het eten van extra minerealen en de slakken en gifstoffen moeten worden verwijderd uit het lichaam. Hiervoor kan de natuurgeneeskundige u een voedingsadvies geven, eventueel aangevuld met supplementen en voetbaden.

 

cholesterol verlagen

19 februari 2017

Een te hoog cholesterol - wat nu?

Er zijn nogal wat mensen met een te hoog cholesterol. Volgens de Hartstichting slikken meer dan een miljoen mensen in Nederland medicijnen om hun cholesterol te verlagen. In de meeste gevallen gaat het om statines. Deze medicijnen geven veel bijwerkingen zoals spierpijn, gewrichtspijn, lever-en nierproblemen. Is er ook een andere oplossing? In dit artikel geef ik een andere kijk op dit onderwerp, waarover de meningen de laatste tijd nogal verschillen. Cholesterol niet zo slecht als vaak wordt gedacht, en er zijn andere manieren dan statines om een goed cholesterolgehalte te bereiken.

 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die veel functies heeft in het lichaam. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen en van vitamine D. Het is een een belangrijk onderdeel van de wanden van de cellen (celmembranen). Het zorgt voor reparatie van kapotte cellen. Cholesterol zorgt er ook voor dat de vaatwanden en worden gerepareerd en dat de bloedvaten soepel worden gehouden. En het beschermt ons tegen infecties. Cholesterol is dus heel belangrijk voor ons lichaam! De cholesterolspiegel in ons lichaam schommelt voortdurend, afhankelijk van de behoefte van het lichaam.

 

HDL en LDL

We kennen twee soorten cholesterol: HDL en LDL. Ook wel het goede (HDL) en het slechte (LDL) cholesterol genoemd. Cholesterol lost niet op in water. Om toch cholesterol in het bloed te kunnen vervoeren, maakt het lichaam gebruik van lipoproteinen. Dat zijn stoffen die voor een deel uit eiwttten en voor een deel uit lipiden (vetten) bestaan. LDL staat voor ‘low density lipoproteïne’ en HDL staat voor ‘high density lipoproteïne’. Beiden transporteren cholesterol, triglyceriden en andere vetten door de bloedbaan naar de weefsels. LDL transporteert cholesterol en triglyceriden van de lever naar alle cellen in het lichaam, HDL transporteert cholesterol weer terug naar de lever, voor hergebruik. LDL en HDL vervullen dus beide essentiële functies.

Als het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaalt, wordt gekeken naar het HDL, het LDL en de verhouding tussen die twee (HDL/LDL-ratio). Een lage HDL/LDL-ratio (dus weinig HDL en veel LDL) is een risicofactor voor hart-en vaatziekten, maar niet de oorzaak ervan. Overgewicht, weinig bewegen, hoge bloeddruk en roken leiden tot een toename van LDL in het bloed en een daling van het HDL. Niet de HDL/LDL-ratio is de oorzaak, maar de leefgewoontes. Veel bewegen, een gezond gewicht, weinig stress en een lage bloeddruk verbeteren de HDL/LDL-ratio. Het is niet de betere ratio die de kans op hart-en vaatziekten verlaagt, maar de gezonde leefgewoontes die eraan ten grondslag liggen. LDL is dus niet perse slecht. Een lage HDL/LDL-ratio is een soort alarmbel voor een ongezonde levensstijl.

 

Triglyceriden

Is het niet zo dat LDL de vaatwanden verstopt en verkalkt? Als er in het bloed te veel triglyceriden zitten (soort vetten, verwant aan cholesterol), wordt er VLDL (very low density lipo protein, een compactere vorm van LDL) aangemaakt om het te transporteren. Deze VLDL kan in de wanden van de bloedvaten vast komen te zitten en reageren met zuurstof, waardoor kleine ontstekingen ontstaan. Het lichaam stuurt stoffen om de vaatwand te repareren. Cellen binden zich aan de wand van de vaten, waardoor ze dichtslibben. We noemen dat aderverkalking. Het probleem is dus niet de LDL, maar het hoge gehalte triglyceriden. En daarnaast het tekort aan antioxidanten in onze voeding, die ontstekingen tegengaan. Hoge gehaltes aan triglyceriden worden veroorzaakt door het eten van veel suikers en bewerkte vetten (zoals transvetten). Het tekort aan antioxidanten wordt veroorzaakt door het eten van minder groenten en fruit, noten en zaden. Om de triglyceridenwaarden in het bloed te verlagen is het belangrijk minder transvetten te eten, minder geraffineerde suikers, veel groenten, voldoende onverzadigde vetten en vezels en voldoende antioxidanten, minder alcohol te drinken en niet te roken. Een hoge waarde van triglyceride gaat ook vaak samen met een verhoogde bloedsuikerspiegel.

 

Is een hoog cholesterolgehalte ongezond?

Een hoog cholesterolgehalte zou leiden tot hart- en vaatziekten, het dichtslibben van de vaten. De laatste tijd verschillen hierover echter de meningen. Studies wijzen uit dat niet het cholesterol de oorzaak is van hart- en vaatziekten. Het klopt dat het cholesterolgehalte vaak te hoog is bij mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar dat betekent niet dat cholesterol de oorzaak is. Een hoog cholesterol heeft een functie, het geeft aan dat er reparaties nodig zijn in de bloedvaten. Het is het cholesterol dat daar voor zorgt. Een hoog cholesterol is dus niet de oorzaak, maar het gevolg. Het heeft een doel en het is een signaal dat er iets aan de hand is. Het zou dus beter zijn om de oorzaak van de beschadigingen van de bloedvaten aan te pakken in plaats van het gevolg, het verhoogde cholesterol. Er is steeds meer bewijs dat cholesterolverlagende medicijnen niet het aantal hartinfarcten omlaag brengt.

 

Waardoor ontstaan hart- en vaatziekten?

Voor het ontstaan van hart-en vaatziekten zijn andere oorzaken te noemen. Ontstekingen in de bloedvaten, bijvoorbeeld door chronische stress, een tekort aan vitaminen en mineralen, diabetes, jicht, voeding en roken beinvloeden de kans op een hartinfarct of een beroerte. Homocysteine is een stof die arterosclerose bevordert en de kans op Alzheimer vergroot. Met goede voeding en voldoende vitamine B kan de waarde van homocysteine worden verlaagd.

Om het risico op hart-en vaatziekten te verlagen is een gezonde leefstijl belangrijk: voldoende beweging, voldoende slaap, verminderen van chronische stress, een gezond gewicht en voeding met minder koolhydraten (suiker, granen, alcohol) en meer gezonde vetten en eiwitten.

 

De invloed van voeding op het cholesterolgehalte

 • Vaak wordt gedacht dat het eten van cholesterolrijke voeding (eieren, lever, vlees) leidt tot een hoog cholesterolgehalte in het bloed, en dat het dus beter is om deze voeding te vermijden. Uit studies blijkt echter dat er geen verband is tussen de hoeveelheid cholesterol in de voeding en het cholesterolgehalt in het bloed. Het grootste deel van het cholesterol wordt aangemaakt door de lever. De aanmaak van cholesterol dor de lever neemt toe als we minder binnen krijgen via onze voeding en neemt af als we meer binnenkrijgen. De lever zorgt dus voor het evenwicht dat nodig is. Het is daarom moeilijk om met cholesterolarme voeding het cholesterolgehalte te beinvloeden.
 • Het eten van verzadigde vetten zou het cholesterolgehalte verhogen. In de Farmingham Heart Study, de meest complete en uitgebreide studie over hart en vaatziekten uit de medische geschiedenis, wordt geconcludeerd: hoe meer verzadigde vetten en cholesterol iemand eet, des te lager het cholesterolgehalte in het bloed is. Uit deze studie blijkt dat niet een hoog cholesterol maar juist overgewicht de kans op hart en vaatziekten verhoogt. In Zweden wordt geadviseerd om minder koolhydraten te eten en meer vetten, om de gezondheid van de bloedvaten en het hart te verbeteren. In een aantal studies naar diabetes en overgewicht kregen patiënten een voedingspatroon voorgeschreven met weinig koolhydraten en veel vetten. Een groot deel van hun voeding bestond uit verzadigde vetten. Het leidde niet tot een verhoging van het cholesterol, in sommige gevallen ging het (‘goede’) HDL-cholesterol omhoog en in alle gevallen gingen de triglyceriden omlaag.
 • Dierlijke verzadigde vetten verhogen niet het cholesterolgehalte. Dat geldt wel voor transvetten. Dat zijn verzadigde vetten die zijn gemaakt door vloeibaar vet te veranderen in vet wat vast wordt bij kamertemperatuur. Het lichaam kan deze vetten niet afbreken. Het geeft ontstekingen overal in het lichaam en het leidt tot overgewicht. Transvetten zitten in heel veel producten, in bijna alle bewerkte producten zoals koekjes, taart, chips, snacks, margarine, pizza, pindakaas etc.
 • Onverzadigde vetten verhogen het HDL en verlagen het slechte cholesterol LDL. Ze zorgen ervoor dat vetten in je bloed zich niet binden aan de vaatwanden. Het is daarom een goed idee om drie keer zo veel onverzadigde vetten als verzadigde vetten te eten. Een voorbeeld zijn de omega 3 vetzuren, vooral te vinden in vis en noten.
 • Suikers spelen een belangrijke rol in het cholesterolgehalte. In de eerste plaats omdat het leidt tot een hoger lichaamsgewicht. Ook zorgt het eten van veel suikers ervoor dat je lichaam steeds meer insuline gaat produceren waardoor insulineresistentie ontstaat. Dit leidt tot een hoge bloeddruk, verhoogde triglyceride waarden in het bloed en een verlaging van het HDL. Daarnaast zorgen geraffineerde suikers ervoor dat er ontstekingen ontstaan in het lichaam. Suiker (glucose) bindt zich namelijk gemakkelijk aan andere moleculen, dit leidt tot ontstekingen die de vaatwanden aantasten. Er ontstaat littekenweefsel in de vaatwanden, waardoor de vaten minder soepel worden, waardoor hoge bloeddruk ontstaat. Op de plekken waar de ontstekingen of littekenweefsels zitten kunnen cholesterol en andere vetten zich goed hechten, waardoor de vaten dichtslibben.
 • Het eten van voldoende voedingsvezels zorgt ervoor dat suikers gelijkmatiger worden afgegeven aan je bloed, waardoor er minder pieken in de afgifte van insuline zijn, zodat er ook minder snel insulineresistentie ontstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan havermout, zaden, spelt- en roggebrood.

 

Cholesterolverlagende voedingsmiddelen en supplementen

Als u uw cholesterolgehalte wilt verlagen en niet wilt kiezen voor de statines, zijn er natuurlijke alternatieven.  In de eerste plaats, zorg voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding zoals hierboven beschreven, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht, evenals niet roken en matig zijn met alcohol zijn allemaal belangrijk voor de conditie van de bloedvaten. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke cholesterolverlagers te noemen:

 • Rode gist rijst, ook wel rode rijst genoemd, wordt vaak gebruikt om het cholesterol te verlagen. Uit studies blijkt dat rode rijst het LDL-cholesterol, het totaal cholesterol en de tryglyceridewaarde flink verlaagt. Dat komt doordat het natuurlijke statines bevat (monacolins). Daardoor hebben rode rijst supplementen ook dezelfde bijwerking als de farmaceutische statines: het remt het co-enzym Q10 waardoor spierpijn ontstaat. Het wordt dan ook aanbevolen om naast rode gistrijst capsules ook 100 mg co-enzym 10 te gebruiken. Volgens studies heeft een gecombineerde aanpak van rode rijst supplementen, visoliecapsules (omega-3) en een verbetering van de leefstijl evenveel effect op de cholesterolwaarden als de reguliere farmacologische aanpak.  Niet alle ‘red yest Rice’ supplementen zijn even effectief en veilig. Sommigen bevatten een schimmelgif dat de nieren kan beschadigen. Ook bevatten niet alle supplementen dezelfde hoeveelheid actieve stof. Opletten dus.
 • Beta-glucanen: volgens onderzoek leidt het dagelijks eten van 3 gram beta-glucanen uit haver of gerst tot een daling van  het ongezonde LDL-cholesterol en totale cholesterolgehalte in het bloed. Ook heeft het een bloedsuikerstabiliserend effect. De beta-glucanen hadden geen invloed op het HDL en de trigyceriden. Om 3 gram beta-glucanen binnen te krijgen, is het nodig 86 gram havermout per dag te eten, bijvoorbeeld verwerkt in havermoutpap, mueslirepen, granola, zelfgebakken brood of koekjes. Haverzemelen, gerst, havervlokken zijn allemaal lekker te combineren met yoghurt of kwark.  Ook zijn er supplementen te koop met beta-glucanen.
 • Rode grapfruit: verlaagt het LDL-cholesterol en de trigyceriden. De pectine in de grapefruit is een natuurlijke cholesterolverlager en helpt mee aderverkalking te voorkomen. Let wel op als u medicijnen inneemt: grapefruit heeft effect op de werking van medicijnen!
 • Omega-3 vetzuren: verlagen de triglyceride-waarde in het bloed. Belangrijk is de verhouding tussen omega-3 en omega-6: eet veel van de ontstekingsremmende omega-3 en zo weinig mogelijk ontestekingsbevorderende omega-6. Vrijwel alle plantaardige oliën bevatten omega-6. Over het algemeen krijgen we van omega 6 meer dan genoeg binnen. In olijfolie zit weinig omega 6 maar veel omega-3. Het eten van vette vis en het nemen van visoliecapsules is een goede manier om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Een goede dagdosering visolie is 3000 mg per dag. Lijnzaad(olie) bevat ook omega-3 vetzuren. Het verlaagt niet de triglyceriden, wel de cholesterolwaarden. Een paar eetlepels gebroken lijnzaad per dag (bijvoorbeeld in de kwark) kan een flinke daling van het cholesterol opleveren. Walnoten of walnoten-olie bevatten veel ook omega-3 vetzuren en kunnen het LDL cholesterol verlagen. Ook met amandelen (dagelijks 75 gram) kan het LDL cholesterol worden verlaagd.
 • Knoflook: uit studies is gebleken dat het eten van een paar teentjes knoflook per dag het cholesterol en de triglyceriden verlaagt. Daarnaast werkt knoflook ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend. Door de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen heeft het een beschermende werking op de vaatwanden.
 • Policosanol (ofwel OPC) zorgt voor verhoging van het HDL-cholesterol en een verlaging van het LDL-cholesterol. OPC is te vinden in druivenpitten, appels, veenbessen, cacao, groene thee, peren, rode wijn en bier. OPC en vitamine C helpen de lever bij het verwijderen van teveel aan cholesterol, en neutraliseren het LDL in het bloed voorkomt daarmee schade aan de vaatwanden. Ze gaan het afzetten van cholesterol in de bloedvaten tegen en houden de  bloedvaten soepel. OPC versterkt de werking van vitamine C.
 • Artisjok: vooral voor mensen met een familiair hoog cholesterolgehalte en bij mensen met diabetes hebben artisjokken een cholesterolverlagend effect. Het remt de de natuurlijke aanmaak van cholesterol in het lever. Het vermindert het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterol.
 • Rode wijn: elke dag 1 glas (niet zoete rode wijn): druiven bevatten polyfenolen, waaronder resveratrol (vooral de rode druif). Dit verhoogt het HDL-cholesterol, is bloeddrukverlagend en heeft een ontstekingsremmend effect.
 • Stress: uit heel veel onderzoeken is gebleken dat stress een zeer negatieve invloed heeft op het cholesterolgehalte. Dagelijkse stress blijkt het cholesterol met minimaal 10% te verhogen. Daarnaast zorgt onvoldoende slapen voor een verhoging van het totale cholesterol en van het LDL-cholesterol. Na drie nachten met maar vier uur slaap is het effect  op het cholesterol al meetbaar.

 

Conclusie

De eerste stap naar normale cholesterolwaarden is vooral gezonde voeding. Het eten van pure, onbewerkte voeding is een eerste goede stap. Veel groenten en noten, voldoende goede vetten en weinig suikers en transvetten eten zal al voor resultaat zorgen. Daarnaast niet roken, matig met alcohol en zorgen voor voldoende beweging en nachtrust en minder stress. Daarnaast zijn er een aantal speciefieke voedingsmiddelen en supplementen die, samen met een gezonde leefstijl, het verschil kunnen maken.

 

Ontstekingen en voeding

2 februari 2017

Chronische ontstekingen en voeding

Veel clienten die ik in mijn praktijk zie hebben last van chronische ontstekingen zoals een slijmbeursontsteking, gewrichtsontsteking of dikke darm ontsteking. Vaak worden deze ontstekingen behandeld met medicatie zoals een ontstekingsremmer. Maar wat kun je zelf doen om je lichaam te helpen genezen van ontstekingen? De juiste voeding!

Ons Westerse voedingspatroon bevat veel voedingsmiddelen die ontstekingen in stand houden of verergeren. In de literatuur worden de volgende genoemd:

 • Teveel snelle koolhydraten: zorgen voor een grote insulineproductie, die ontstekingen kan aanwakkeren;
 • Tekorten aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en aminozuren;
 • Teveel zuren ten opzichte van basen in de voeding;
 • Teveel omega-6 vetzuren en teveel verzadigd vet;
 • Teveel arachidonzuur (varkensvlees, pinda's);
 • Te weinig anti-oxidanten, en als gevolg daarvan veel vrije radicalen. Dit leidt tot ontstekingen, en ontstekingen leiden vervolgens weer tot meer vrije radicalen;
 • Te weinig vit. B6, foliumzuur en B12 waardoor er o.a. een te hoog homocysteïne kan ontstaan. Deze stof kan ontstekingen aan de vaten veroorzaken;
 • Teveel glutenhoudende granen: deze kunnen het darmslijmvlies beschadigen;
 • Teveel toxines in het lichaam waardoor de lever overbelast wordt.

In gezonde voeding zijn natuurlijke onstekingsremmers aanwezig. Van de volgende voedingsmiddelen is bekend dat ze ontstekingsremmend werken:

 • Omega-3 vetzuren: bijvoorbeeld in vette vis, walnoten, hennepzaad(olie), lijnzaad(olie);
 • Vitamine E: in combinatie met omega-3, een goede ontstekingsremmer. Zit in zaden, pitten en noten;
 • vitamine D: een tekort aan vit D verhoogt de kans op ontstekingen en verhoogt de ontstekingsactiviteit;
 • Kurkuma, alle mediterrane kruiden en Provencaalse kruiden, gember, brandnetel, rozemarijn, groene thee, kruidnagel, peper, komijn, knoflook, koriander, citroengras zijn natuurlijke ontstekingsremmers;
 • Bio flavonoïden: de stof quercetine in appels, knoflook, koolsoorten en druiven;
 • Olijfolie dagelijks: is een zogenaamde COX2 remmer (zoals ontstekingsremmers van de farmacie);
 • Veel kruiden en groenten (minimaal 400 gram per dag), liefst onbespoten biologische voeding;
 • Glutenvrije granen/graanvervangers zoals quinoa, amaranth, boekweit, haver, gierst, rijst;
 • Weinig koeienmelk/zuivel: heeft een hoog gehalte aan caseine. Met mate schapen en geitenzuivel;
 • Veel oplosbare vezels (groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, haver, lijnzaad, etc.);
 • Voldoende eiwit: het immuunsysteem heeft meer eiwit nodig bij chronische ontstekingen.

Kortom: een mediterrane voedingswijze met veel ontstekingsremmende stoffen en weinig ontstekingsbevorderende stoffen!

 

Vermoeidheid en vitamine D

29 januari 2017

Moe en lusteloos? Spierklachten? Misschien een Vitamine D tekort?

Vitamine D wordt ook wel de  ‘zonlicht vitamine‘ genoemd, omdat je lichaam het met hulp van zonlicht zelf kan aanmaken. Helaas schijnt in Nederland gemiddeld maar een paar maanden per jaar de zon krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. De rest van het jaar is er een te lage zonkracht en te weinig UVB straling voor de aanmaak van vitamine D. Ook zijn we steeds meer binnen, en als we buiten zijn in de zomer, beschermen we ons met kleding, zonnebril en zonnebrandcreme. Hierdoor wordt nauwelijks vitamine D aangemaakt. Gelukkig bevat onze voeding ook een beetje vitamine D, met name de voeding van dierlijke oorsprong: lever, eieren, melkproducten. Vette vis (makreel, zalm, paling) bevat wat meer vitamine D.

Vitamine D is erg belangrijk voor ons lichaam, onder andere voor de botten, de spieren en de hersenen. Het is nodig om calcium en fosfor uit de voeding te halen, zodat het in je lichaam kan worden opgenomen. Een tekort kan vervelende gevolgen hebben. Een kortdurend, licht vitamine D-tekort leidt meestal tot vermoeidheid, lusteloosheid, spierpijn of spierkrampen. Een langduriger en ernstiger tekort kan leiden tot botklachten, spierklachten en gewrichtsklachten, zenuwafwijkingen en afwijkingen van de bijschildklier. Verschillende onderzoeken laten een verband zien tussen vitamine D en onder andere prostaat-, borst- en darmkanker. Ook blijkt er een verband te zijn tussen vitamine D en het immuunsysteem. Een laag vitamine D gehalte wordt geassocieerd met een verhoogd risico op auto-immuunziekten, zoals fibromyalgie. Een tekort en klachten wordt vaak pas na jaren zichtbaar.

Er zijn onderzoekers die beweren dat 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D heeft. Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat. Slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen.

Oorzaken van een vitamine D-tekort:

 • Beperkte blootstelling aan de zon
 • Verkeerde voeding (weinig vetten, weinig calcium)
 • Calcium tekort waardoor vitamine D slecht wordt opgenomen, bijvoorbeeld door obesitas of darmproblemen. Of door medicatie zoals cholesterolverlagers.

Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort

 • Weinig energie, vermoeidheid
 • Lusteloosheid
 • Bloedend tandvlees
 • Spier- en/of gewrichtspijn
 • Verzwakking van de spieren, krachtverlies
 • Krampen, spiertrillingen
 • Zwakke botten
 • Lusteloosheid
 • Depressie of depressieve gevoelens
 • Hyperventilatie
 • Angstaanvallen
 • Na een langdurig tekort hartproblemen

Voorbeelden van ziekten die (waarschijnlijk) met vitamine D tekort te maken hebben:

 • Winter/herfst depressie
 • Schizofrenie
 • Kanker
 • Hart en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk)
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
 • Fibromalgie
 • Auto immuunziekten als MS, diabetes type 1 (en ook 2)
 • Migraine
 • Lage rugpijn
 • Polycysteus-ovarium syndroom

Wie lopen er risico op een vitamine D-tekort?

 • Vegetariërs en veganisten
 • Mensen die eenzijdig of ongezond eten
 • Mensen die weinig buiten komen
 • Mensen die bedekkende kleding dragen
 • Ouderen, vooral omdat zij veel binnen zitten
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Mensen die ongezond en eenzijdig (niet-gevarieerd) eten
 • Mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen

Hoe weet je of je een vitamine D tekort hebt?

Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Laat dan testen wat je serum waarde van vitamine D3 (de ‘niet actieve’ 25-OH-vitamine D) is. Daarmee valt een tekort aan te tonen. 

In Nederland hanteert bijna ieder laboratorium zijn eigen referentiewaarde. Dit kan heel verwarrend zijn. Zo hanteert het VU Medisch Centrum een waarde van 25 nmol/l als normale onderwaarde, maar zijn internationale experts het erover eens dat dit soort waardes achterhaald zijn en moeten worden verhoogd naar 80 nmol/l. Dit is ook iets wat in Nederland steeds meer experts adviseren en toepassen. Zo hanteert het Medisch centrum Groningen een waarde van boven de 80 nmol/l.

Behandeling

Je kunt een vitamine D tekort behandelen met supplementen (niet met D2, maar met de ‘actievere’ D3, cholecalciferol). Ga niet op eigen houtje een hoge dosering vitamine D3 slikken, maar laat eerst je waarde bepalen en overleg met je arts. Je kunt ook weer teveel vitamine D binnenkrijgen via supplementen. Dit kan schade toebrengen aan de nieren, het hart en aan de bloedvaten.

Preventie: neem een supplement

Je kunt je vitamine D niveau verhogen en op peil houden door een vit D3 supplement D3 te nemen. Een algemeen advies voor een volwassene, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het gedachtegoed van het Vitamine D forum: 

 • neem 1000 IE per dag in de ‘zomer’ (van eind april  t/m begin september)
 • neem 2000 IE per dag in de ‘winter’ (van eind september tot en met begin april)

Om van microgram (mcg) naar IE (internationele eenheden) om te rekenen vermenigvuldig je met 40. Dus 25 mcg. = 1000IE.

Volgens het Voedingscentrum is voor een volwassene de bovenste veilige grenswaarde 4000IE per dag dat je aan D3 via een supplement mag nemen, volgens vele wetenschappers is dat hoger.

Let op: dit advies geldt voor als je in West-Europa woont. Hoe dichter je bij de evenaar woont, hoe groter de zon intensiteit en hoe minder supplementen je in het algemeen nodig hebt.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Neem een vitamine D supplement bijvoorbeeld tijdens de avondmaaltijd (daar zit vaak het meeste vet in. Op die manier kan vitamine D goed door het lichaam worden opgenomen.

 

 

lymfedrainage

20 januari 2017

Onbekend maakt onbemind: manuele lymfedrainage

Weinig mensen zijn bekend met manuele lymfedrainage. En dat terwijl het een vorm van massage is die heel ontspannend is en veel kan doen voor mensen met allerlei gezondheidsklachten. Daarom in dit stukje wat uitleg over deze mooie massagevorm.

Manuele lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op de afvoer van vocht. Met speciale technieken wordt het hele lymfestelsel gestimuleerd. Manuele lymfedrainage werd lange tijd alleen toegepast binnen de schoonheidsbranche. Tegenwoordig wordt deze methode steeds vaker toegepast binnen de fysiotherapie en de (sport)massage. De laatste tijd krijgt manuele lymfedrainage steeds meer een plaats in de medische wereld, mede door de toename van het aantal operaties voor borstkanker en de daaruit voortvloeiende problemen.

Elke cel in ons lichaam is een zelfstandige eenheid die een eigen stofwisseling heeft. Hiervoor is de aanvoer en afvoer van allerlei stoffen noodzakelijk. Water is hierbij essentieel. Het water bevindt zich in het bloed, in de cellen en tussen de cellen. Voortdurend vindt er uitwisseling van stoffen plaats. Bloedvaten voeren voedingsstoffen aan en voeren 90% van het water met afvalstoffen af. De resterende 10% van het water met afvalstoffen wordt via de lymfevaten afgevoerd. Bij een gezond lichaam is er continu een evenwicht tussen aanvoer en afvoer. Er kan echter ook een onbalans ontstaan als er meer bloedtoevoer is (bijvoorbeeld door sporten, blessure, operatie), als er een slechtere afvoer is via de bloedvaten (denk aan spataderen, slechte bloedvaten, lang staan), of als het lymfesysteem onvoldoende werkt. Er ontstaat dan een ophoping van afvalstoffen in de weefsels tussen de cellen. Hieruit kunnen klachten ontstaan.

Doel van een manuele lymfedrainage is het verbeteren van de lymfestroom. Hierdoor worden gifstoffen beter en sneller afgevoerd. Op die manier verbetert de celstofwisseling en de celwerking. Een manuele lymfedrainage heeft de volgende effecten:

 • Het activeert de stroming van lichaamsvloeistoffen. Bij zwelling en acute aandoeningen kan er door verbetering van de afvoer van het opgehoopte vocht sneller herstel plaatsvinden.
 • Het stimuleert de verwijdering van afvalstoffen uit de weefsels, en helpt op die manier de stofwisselingsprocessen van de weefsels te verbeteren.
 • Het heeft een zeer ontspannend effect op het lichaam.
 • Het kan de pijncirkel bij chronische pijn doorbreken
 • Het activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het ondersteunt de werking van het immuunsysteem. Door een versnelling van de lymfestroom bereiken antigenen sneller de lymfeknopen en kunnen de antilichamen sneller hun werk doen.
 • Lymfe betekent drager van energie. Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat belastende energieen worden afgevoerd en dat de eigen lichtfrequentie over het lichaam wordt verdeeld.

Indicaties voor een manuele lymfedrainage:

 • Hoofdpijn, migraine, stress, alapeloosheid, spanning, burn out
 • Chronische neusverkoudheid, bijholte ontstekingen
 • Acne, allergische en andere huidaandoeningen, eczeem, panniculose, wallen onder de ogen
 • Pijnklachten: na een acuut letsel of blessure, bij bloeduitstortingen
 • Na een operatie: verminderen van de zwelling en bevorderen van herstel
 • Plastische chirurgie: facelift, ooglidcorrectie, liposuctie, bostvergroting/verkleining
 • Na intensieve sport: herstel bevorderen
 • Stuwing in de benen, zware benen, oververmoeide benen, spataderen
 • Oedeem. Vaak in de benen, of elders na een operatie
 • Ondersteuning bij afslanken (afvoer van afvalstoffen)
 • Artritis, artrose, reumatische aandoeningen
 • Fibromyalgie, Whiplash
 • Steriele ontstekingen (bijvoorbeeld slijmbeursontsteking)
 • Obstipatie of onregelmatige stoelgang: lymfedrainage herstelt de darm motoriek.

Heel regelmatig geef ik in mijn praktijk een manuele lymfedrainage. Na operaties, ooglidcorrecties, bij oedeem (vaak in de benen), als ondersteuning bij het afslanken en bij hoofdpijn en andere chronische pijnklachten. Of als afsluiting van een massage. Heerlijk ontspannend!

 

 

 

 

Body scan

Quantum Healing (frequentie geneeskunde)

Informatie / frequentie en energie zijn de sleutels voor een optimale gezondheid! Eén eenvoudig, krachtig systeem om totaal welzijn te helpen creëren

Het Total WellNES-systeem stelt medici en andere zorgverleners in staat om snel en eenvoudig de gezondheid van de cliënt te helpen herstellen door het 4-stappenproces toe te passen:
• Scannen en analyseren (NES total bodyscan)
• Eerste corrective (miHealth)
• Structurele correctie (Infoceuticals)
• Ondersteuning voor blijvend herstel (Coaching & advies).

De wetenschap achter Total WellNES

Kijken we naar het menselijk lichaam en een totaal welzijn dan
zijn er drie kritische factoren voor een goede gezondheid en
optimaal functioneren:

 • Energie en de kwaliteit van de energiestroom door het lichaam;
 • Informatie, die in het lichaam wordt gecreëerd, gedistribueerd en gereguleerd;
 • Fysiologie, die het fysieke weefsel van het lichaam creëert.

Recent onderzoek in de biologie toont aan dat het lichaam een gestructureerd netwerk van informatie- en energievelden is. Ook wel het menselijk lichaamsveld (Human Body Field) genaamd. Deze wetenschap sluit aan bij het eigen, meer dan dertig jaar lange onderzoek, de klinische studies en de expertise van NES Health. Terwijl de meesten van ons bekend zijn met het E=mc2 van Einstein, dat vertelt dat materie en energie equivalent zijn, is het belangrijk te weten dat energie op zich niet voldoende is om een organisatie te besturen en te beschrijven. Veel van de lichamelijke gezondheid wordt bepaald door de ‘kwaliteit van het organiseren’. Daarom is rekeninghouden met – en het herstellen – van de informatie van het lichaam een kritieke factor voor een goede gezondheid. Informatie bepaalt hoe het lichaam de energie (be)stuurt. De informatie staat centraal, zonder informatie beweegt de energie chaotisch. 

Op basis van bovenstaande feiten zijn er slechts drie manieren om de gezondheid werkelijk te beïnvloeden:

 1. het herstellen van de lichaamsenergie en ervoor zorgen dat deze weer goed gaat stromen;
 2. weer een imprint maken met de juiste informatie – zodat het lichaam weer in zijn oorspronkelijke staat komt, zoals bij de blueprint – om het optimaal te laten functioneren; 
 3. de fysiologie weer opbouwen.

NES ProVision:
Scant het lichaam in slechts enkele seconden voor een gedetailleerde analyse van de drie kritische factoren voor gezondheid: informatie, energie en biochemie.
SNEL – GEDETAILLEERD – ACCURAAT

De ProVision Geavanceerde Analyse Software stelt ons in staat om ‘achter’ de symptomen van de cliënt te kijken. Zodat u de afwijkingen in de informatie en de energieblokkades kunt waarnemen. De ProVision geeft tegelijkertijd aanbevelingen voor de benodigde voedingsstoffen om het lichaamsveld te helpen herstellen en weer op te bouwen.

NES miHealth: een eerste herstel van de lichaamsenergie door krachtige therapieën, die helpen blokkades op te heffen, trigger points te stimuleren en de energiestroom te corrigeren.
DRAAGBAAR – NIET-INVASIEF – BEWEZEN. De NES miHealth is een krachtig, handzaam en niet-invasief instrument dat zowel effectief ondersteunt bij het opheffen van energieblokkades als bij het identificeren van algemene klachten.

NES Infoceuticals: corrigeert verstoringen in de informatie van het lichaam met onze reeks vloeibare remedies – met een imprint van gepatenteerde bio-informatie. Iedere Infoceutical is een energetische remedie. De Infoceuticals hebben een imprint met bio-informatie die direct de verstoringen identificeert en helpt corrigeren. De Infoceuticals zijn succesvol omdat ze gelijk een perfecte match maken met het orgaan of (sub)systeem van het lichaam waarvoor ze zijn ontwikkeld. Om deze imprints te maken heeft NES Health een eigen, exclusieve en vooruitstrevende technologie ontwikkeld. De Infoceuticals helpen het lichaam weer optimaal te functioneren.

Meer informatie: www.neshealth.com
 

Afslanken

30 dagen Afslankchallenge: summer bodies are made in winter!

In het nieuwe jaar willen we natuurlijk allemaal een goede start maken. We maken voornemens om gezonder, slanker en gelukkiger te worden. Maar hoe houd je zo’n goed voornemen eigenlijk vol? Hier heeft PowerSlim een nieuwe campagne voor ontwikkeld.

De 30 dagen afslankchallenge loopt van 16 januari tot en met 14 februari 2017. Bij deze challenge start je met het PowerSlim afslankgrogramma en krijg je 30 dagen lang dagelijks intensieve coaching, voedingsadvies, tips en opdrachten waardoor je een vliegende start kunt maken met gezonder leven en gewicht verliezen.

Je kunt je vanaf 1 januari t/m 12 januari 2017 aanmelden voor de challenge, via de website www.powerslim.nl. of meld je aan via het contactformulier. PowerSlim selecteert uit alle deelnemers 3 winnaars die 30 dagen lang GRATIS mogen PowerSlimmen in ruil voor door jou gemaakte videodagboeken die uitgezonden worden op de telivisiezenders 24Kitchen, BBC First, Comedy Central, Fox, Investigation Discovery, MTV en TLC. Dus wil jij 30 dagen lang gratis afvallen en vind je het leuk door middel van een paar videodagboeken iedereen op de hoogte te houden? Geef je dan snel op!  Ook maken de deelnemers kans op een professionele fotoshoot en visagie t.w.v. 250 euro. Op maandag 16 januari gaat de afslanchallenge officieel van start. 

Afvallen

Ik sport het er wel af!

Heel vaak maak ik het mee in mijn praktijk: cliënten die denken dat ze extra kunnen eten of snoepen, omdat ze veel gesport of gelopen hebben. Maar is dat wel zo? Kun je met sporten het extra snoepen weer goedmaken? Ja en nee. Bewegen en sporten helpt, absoluut. Maar alleen als je het regelmatig doet, omdat het dan je stofwisseling verhoogt. Een uurtje sporten om een zak chips eraf te werken? Zal niet lukken. Hieronder wat uitleg over onze stofwisseling.

De term ruststofwisseling betekent: het aantal calorieën dat je lichaam in rust per dag verbruikt om je vitale organen te kunnen laten functioneren. Je verbrandt extra calorieën door bewegen en  sporten, maar verreweg de meeste calorieën die verbrand worden zijn de calorieën die nodig zijn voor de ruststofwisseling.

Het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt is direct gerelateerd aan de samenstelling van je lichaam. De vetvrije massa van je lichaam (je spiermassa) bepaalt de snelheid van je stofwisseling. Elk pond vetvrije massa verbrandt ongeveer 14 calorieën per dag. Spiermassa verhoogt dus, ook in rust, de vetverbranding.

Als je 75 kilo weegt en 25 kilo daarvan is vet en 50 kilo vetvrij, dan verbrandt je in rust ongeveer 1.500 calorieën per dag. Als je niet veel beweegt, dan zul je niet veel meer dan dat verbranden gedurende de dag. Maar als je 75 kilo weegt en 20 kilo is vet en 55 kilo is vetvrij dan verbrandt je in rust 1.650 calorieën per dag. En als je regelmatig beweegt en een paar honderd calorieën op een dag meer verbrandt, dan kan het oplopen tot meer dan 2.000 calorieën!

De beste manier om je ruststofwisseling hoog te houden is bewegen en genoeg eiwitten eten om je spieren te voeden, op te bouwen en te herstellen. Dus zorg voor regelmatige activiteit, bijvoorbeeld door 5 keer in de week zeker een half uur actief bezig te zijn of te sporten. Krachttraining is een van de beste dingen die je kunt doen om je spiermassa te vergroten en je stofwisseling op te peppen. Als je 5 kilo extra magere spiermassa opbouwt dan worden er 150 extra calorieën per dag verbrandt, naast de calorieën die je verbrandt door te sporten natuurlijk.

Hieronder een overzichtje van het calorieverbruik per activiteit. Het calorieverbruik is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit waarmee je sport. Maar ook gewicht, leeftijd en geslacht spelen een belangrijke rol.

Activiteit

Calorieverbranding/uur voor een persoon van 70 kilo

Wandelen (< 5,5 km / uur)

280

Wandelen (> 7 km / uur)

460

Tuinieren

330

Golf

330

Fietsen (< 16 km / uur)

290

Fietsen (>16 km / uur)

590

Gewichttraining licht

220

Gewichttraining zwaar

440

Hardlopen (10 km / uur)

590

Zwemmen (rustig baantjes trekken)

510

Aerobics

480

Basketbal

440

Voetbal

500

Spinning

600

Overgenomen uit: Dietary Guidelines for Americans 2010.

Veel mensen overschatten het aantal calorieën dat ze met beweging verbranden. Ze denken dat ze met een beetje beweging alle calorieën die zij extra eten, kunnen verbranden. In de onderstaande tabel staan diverse producten en hoeveel beweging nodig is om het te verbranden.

Product

Hoeveelheid

Calorieën

Verbrandingstijd

Stukje chocolade

1 stukje

25

6 minuten wandelen

Popcorn

500 gram

140

20 minuten fietsen

Energiereep

1 portie

280

30 minuten tenissen

Chocolade-ijs

375 gram

780

90 minuten squashen

Chips

28 gram

160

30 minuten golfen

Pizza

Kleine

1000

2,5 uur schaatsen

Chocoladekoekjes

4 kleine koekjes

400

50 minuten basketballen

Donut

1 donut

360

1 uur softballen

Taart met noten

1 punt

500

60 minuten zwemmen

Gemengde noten

125 gram

450

1 uur stevig wandelen

Hamburger met friet

1 portie

1100

2 uur joggen

De stelregel voor als je wilt afslanken op je gewicht wilt letten: 80% is voeding, 20% is beweging!

 

kurkuma

Waarom kurkuma in elk keukenkastje zou moeten staan

Waarom Kurkuma in elk keukenkastje zou moeten staan

Kurkuma is een geel kruid, of eigenlijk specerij, dat veel in de Oosterse keuken wordt gebruikt. Het geeft een gele kleur en mild bittere smaak aan gerechten. Het vormt de basis van verschillende kerrie mengsels. Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa. De plant is familie van de gember. Het wordt in Oosterse landen niet alleen voor de kleur en smaak gebruikt, maar ook als als medicijn tegen allerlei ziektes. In India staat kurkuma bekend als het ‘heilige poeder’.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van kurkuma nogal wat gezondheidsvoordelen biedt. De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine. Curcumine is een sterke anti-oxidant, werkt ontstekingsremmend, is giftig voor tumorcellen en heeft antivirale en antischimmel eigenschappen. Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient dan is het wel kurkuma. De gezonde effecten van kurkuma voor ons lichaam lijken oneindig. Er zijn al meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen van kurkuma ontdekt. 

Een goede reden om dit specerij elke dag te eten! Hieronder een (lang niet volledige) opsomming van deze gezondheidsbevorderende eigenschappen van kurkuma:

 1. Het is een sterke ontstekingsremmer. Curcumine is bijna even effectief als ontstekingsremmende medicijnen. Daardoor is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen. Curcumine is bij mensen met reumatoïde artritis effectiever gebleken dan medicijnen en vermindert zowel de pijn als de zwelling. 
 2. Het is een natuurlijke pijnstiller, door de ontstekingsremmende eigenschappen. Vooral bij chronische pijn zoals bij artritis en reuma heeft Kurkuma veel effect. Onderzoek heeft aangetoond het effectiever is dan bijvoorbeeld aspirine.
 3. Het werkt kankerremmend. Ontsteking is een belangrijke factor bij de groei van tumoren. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma werkt het ook kanker remmend. Uit onderzoek is gebleken dat curcumine kankercellen kan doden, en ook effectief is voor de preventie van uitzaaiingen bij kanker.  
 4. Het verhoogt je weerstand. Kurkuma helpt om infecties in het lichaam te voorkomen, onder andere doordat het de productie van een bepaald eiwit stimuleert dat onmisbaar is voor het immuunsysteem.
 5. Het verbetert de hersenfunctie en het geheugen. Onderzoek toont aan dat kurkuma supplementen snelle en opvallende verbetering geven in het geheugen en leidt tot een betere stemming, minder vermoeidheid en meer kalmte en tevredenheid.Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat patiënten met de ziekte van Alzheimer baat hebben bij het eten van kurkuma. Kurkuma vermindert het ontstaan van plak in de hersenen verminderen, een kenmerk van Alzheimer.
 6. Het is goed voor de darmen en de spijsvertering. Het helpt bijvoorbeeld goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook bij het prikkelbare-darmsyndroom, een maagzweer of de ziekte van Crohn kan kurkuma heel veel betekenen.
 7. Het werkt cholesterol verlagend, waardoor ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden.
 8. Het is een natuurlijke ontgifter voor de lever, en wordt vaak aangeraden bij hepatitis.
 9. Het helpt bij afslanken, doordat het de vorming van nieuwe vetcellen tegengaat. Kurkuma stimuleert de vetverbranding en voorkomt vetopslag.
 10. Het gaat het ontstaan van hart- en vaatziekten tegen, doordat het ontstekingen in de vaatwand tegengaat. Kurkuma supplementen hebben in experimenten geleid tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten. Daarmee werkt het mee aan een verlaging van de bloeddruk.
 11. Het helpt bij depressie door de productie van neurotransmitters, zoals serotinine & dopamine, te bevorderen. Supplementeren met curcumine is effectief gebleken bij de behandeling van ernstige depressies. De resultaten waren zelfs vergelijkbaar met die van Prozac.
 12. Het helpt tegen chronische vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van chronisch vermoeidsheidssyndroom, zoals vermoeidheid, grieperig gevoel, depressieviteit, gespannen spieren, het gevolg zijn van ontstekingsreacties in het lichaam. Kurkuma kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor remt.
 13. Het helpt tegen spierpijn na het sporten en kan herstel van spierschade versnellen.
 14. Het beschermt tegen schimmels, onder andere tegen overmatige groei van de candidaschimmel. Kurkuma blijkt vaak effectiever dan antischimmelmiddelen.
 15. Het beschermt tegen giftige chemische stoffen. We komen tegenwoordig met veel chemische stoffen in aanraking. Curcumine beschermt tegen vele chemische stoffen.

Deze lijst van toepassingen van kurkuma kan nog verder worden aangevuld. Er wordt veel onderzoek verricht naar de toepassingsmogelijkheden. Maar één ding is duidelijk: kurkuma is één van de sterkste en veiligste ‘medicijnen’  die de natuur ons te bieden heeft.

De meeste onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma worden gedaan met het aan de plant onttrokken curcumine in hoge doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag. Om die hoeveelheden binnen te krijgen is het het beste een supplement met curcumine te gebruiken. Dit geldt voor mensen die last hebben van een specifieke aandoening. Niet iedereen mag overigens deze hoge dosering gebruiken. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut of arts als je bloedverdunners gebruikt, galstenen hebt of zwanger bent. Voor relatief gezonde mensen is het heel goed om regelmatig kurkuma in het eten te verwerken. Gewoon gebruik als specerij kan voor niemand kwaad.

Curcumine wordt het best opgenomen in combinatie met zwarte peper. Ook is het het beste om curcumine samen met vet te eten. Je kunt kurkuma heel gemakkelijk in gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in groente, – vis of pastagerechten. Je kunt kurkuma ook toevoegen aan allerlei sauzen of dressings. Of strooi gewoon een beetje kurkuma over je eten om het extra smaak te geven. Kurkuma kun je in de supermarkt kopen. Belangrijk om te vermelden: curry of kerriepoeder bevat veel minder curcumine dan kurkuma poeder. 

Body Care Boxtel per 1 januari 2017 vergoed door zorgverzekeraars

Body Care Boxtel per 1 januari 2017 vergoed door zorgverzekeraars

Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van papierwerk en toetsing ben ik aangesloten bij beroepsvereniging VBAG.

Vanaf 1 januari 2017 worden mijn natuurgeneeskundige consulten vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Kijk op je polis voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Of kijk op de volgende link: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/alternatieve-geneeswijzen

Koolhydraat arm eten

Koolhydraatarm recept: Bloemkoolpizza

Koolhydraatarm eten: wat je met een bloemkool kunt doen!

Wil je graag minder koolhydraten eten? Waarschijnlijk probeer je dan gerechten als pizza, rijst of aardappelen te laten staan. Dat scheelt een hoop koolhydraten. Maar je kunt ook een koolhydraatarme variant maken van bloemkool.  

De bloemkoolpizza is inmiddels een topper aan het worden. Je ziet veel recepten langskomen op internetsites. Je maakt van een bloemkool een pizzabodem, en belegt deze met een topping naar keuze. Er zijn verschillende manieren om de bodem van bloemkool te maken, ik kies meestal voor de volgende manier:
 • De bloemkool in een blender of keukenmachine fijn malen, totdat het er uit ziet als rijst.
 • De gemalen bloemkool in een beetje water ongeveer 5 minuten koken
 •  De bloemkool even laten uitlekken in een zeef en laten afkoelen
 • De uitgelekte bloemkool in een theedoek doen, de punten van de theedoek pakken en alle vocht uit de bloemkool knijpen
 • De uitgeknepen bloemkool in een schaal doen met een snufje peper en zout, wat oregano, een ei en 50 gram geraspte kaas.
 • Het “deeg” even goed doorkneden en maak er daarna een egale bodem van op een bakplaat of overschaal. Goed aandrukken met een lepel.
 • De bodem 15 minuten in de oven op 180 graden. Als hij goedbruin is eruit halen en besmeren en beleggen met je favoriete ingredienten.
 • De pizza nog een minuutje of 10 in de oven en klaar is je koolhydraatarme pizza!

Eet smakelijk!

De 10 redenen om vaker gember te eten

Gember: 10 redenen om dit superfood te eten!

Gember zou in geen enkel keukenkastje mogen ontbreken. Het wordt terecht wel eens een superfood genoemd. Het is één van de gezondste specerijen en staat bekend om zijn positieve effect op je spijsvertering.

Gember is de knol van een gemberplant (djahe). De smaak is heet en pittig. De stoffen in de gember hebben een pijstillende en ontstekingsremmende werking, ze werken verwarmend, zorgen voor een betere vertering van je voeding, helpen bij misselijkheid bij zwangere vrouwen en werken als antioxidant.Gember bevat meer dan 100 bioactieve stoffen. In de Chinese en Indiase geneeskunde wordt gember al sinds eeuwen voorgeschreven omdat het een positief effect heeft op spijsvertering, maag en longen.

Voor gember kun je terecht bij de supermarkt of groentewinkel. Naast verse gember kun je ook gemberpoeder, gembersiroop, gemberolie en gekonfijte gember kopen. Je kunt gemberthee maken door gember toe te voegen aan een glas heet water met citroen, of je kunt het gebruiken als heerlijke smaakmaker in je eten.

Tien voordelen van gember op een rijtje:

 1. Gember draagt bij aan een goede vertering van je eten en verbetert de opname van voedingsstoffen. Het voorkomt een opgeblazen gevoel en helpt bij maagzuur, winderigheid en misselijkheid. Gember staat bekend om zijn verlichtende werking bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen.

 2. Gember heeft een zuiverende werking. Het reinigt het lymfestelsel waardoor schadelijke stoffen beter worden afgevoerd. Het voorkomt dat gistoffen zich in de organen ophopen.

 3. Gember stimuleert de bloedcirculatie. Gember heeft een verwarmende werking op het lichaam. Fijn voor de koukleumen en iedereen met koude handen en voeten! De betere doorbloeding zorgt ervoor dat gember goed werkt bij buikkrampen en menstruatiepijn. Een onderzoek heeft laten zien dat gember voor menstruatiepijn even effectief is als ibuprofen.

 4. Gember geeft je afweersysteem een boost. Gember heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen. Als je gember gebruikt, kan verkoudheid en griep sneller genezen.

 5. Gember werkt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Het is daarom nuttig bij vele chronische klachten en ziektes. Bij spier- en gewrichtsklachten is het een idee om dagelijks een kopje gemberthee te drinken! Ook helpt gember bij spierpijn na het sporten.

 6. Gember stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Heel fijn om je energieniveua gedurende de dag constant te houden. Ook fijn als je wilt afslanken: gember stilt de trek in zoetigheid! Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Daardoor helpt gember bij het afvallen en is het nuttig bij diabetes!

 7. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat gember de groei van kankercellen vertraagt.

 8. Gember kan hersenfuncties verbeteren, waarschijnlijk door zijn ontstekingsremmende werking. Veel studies tonen aan dat Gember beschermt tegen achteruitgang van hersenfuncties bij het ouder worden (Alzheimer, dementie..). Ook blijkt gember het reactievermogen, de concentratie en het denkvermogen te verbeteren.

 9. Gember heeft een gunstige invloed op je cholesterol en de triglyceriden in je bloed.

 10. Gember verdunt het bloed, waardoor de kans op trombose vermindert. Hierdoor vermindert de kans op een hartinfarct, beroerte, longemblie etc.

Let op: omdat gember een verwarmend effect heeft op je lichaam, is het niet verstandig gember te gebuiken als je het al erg warm hebt (denk bijvoorbeeld aan opvliegers en nachtzweten). Gember is meer geschikt voor de koukleumen onder ons, en dan met name in de wintermaanden. Het is het beste om gember, net als alle specerijen, met mate te gebruiken.

Gember is een natuurlijke bloedverdunner. Let dus op als je al een bloedverdunner gebruikt en overleg met je arts. Gember stimuleert ook de afgifte van gal. Als je galstenen hebt of andere problemen met de galblaas is het beter geen grote hoeveelheden gember te gebruiken. 

Voedingscoach Boxtel; Gewichtsbeheersing;